Trg Republike so danes ponovno zavzeli protestniki, ki nasprotujejo predvsem uvedbi pogoja PCT. Prejšnji teden so se protesti sprevrgli v izgrede, bo tako tudi danes?

Pred tednom dni so Trg Republike preplavili protestniki, ki so zahtevali predčasne volitve in spremembo ukrepov, povezanih z omejevanjem širjenja koronavirusa, v priporočila. Najprej je shod potekal mirno, nato pa so izbruhnili izgredi. Poškodovanih je bilo osem ljudi, od tega sedem policistov.

Danes so se protestniki znova zbrali v središču Ljubljane, policisti pa so pripravili okrepitve.

Tokrat poostrena varnost

Varnostne ograje pred Državnim zborom so bile postavljene že dopoldne, saj se policisti želijo izogniti scenariju izpred enega tedna. 

Policija zatrjuje, da bo danes varnost pred Državnim zborom poostrena, število policistov pa bo večje kot prejšnjo sredo.

Dogajanje ste lahko spremljali v živo na tej obarvani povezavi.

Ob 19.30 govorec obljubi, da bodo tudi naslednjo sredo na ulicah. Povejo, da jih bo naslednji teden 100 tisoč. Več oseb začne odhajati, govorci jih pozivajo, da ostanejo: »Ne odhajajte še, za vas imamo pomembne informacije, ki bodo rešile življenja«. 

Ob 19.03 protestniki vzklikajo »lopovi, lopovi«, a protest ostaja miren. 

Ob 18.40 govorci govorijo »18 mesecev nam že grenite življenje, dovolj vas imamo«, »z odloki nam grenijo življenje, vseh 90  krokarjev v parlamentu«. 

Ob 18.20 protestniki kričijo »Narod prevzema oblast v svoje roke«, predvajajo slovenski zimzelen Dan ljubezni in ob glasbi popevajo. 

Ob 17.50 je območje prvič preletel helikopter. Zaslišijo se vzkliki protestnikov: »Kaj prihaja v slovenijo? SVOBODA«.

Ob 17.30 je pred Državnim zborom zbranih več protestnikov, ki nimajo nadetih mask, a so pod budnim očesom mnogih policistov. Protestniki vzklikajo »vsi bomo pocrkal', sam' Janša bo ostal« ter se sprašujejo »kje je v zakonu zapisana maska in PCT?« 

Starejše novice