Epidemija covid-19, ki je bila v Sloveniji razglašena 12. marca, se formalno končuje konec tega tedna. Dobra epidemiološka slika je omogočila preklic splošne epidemije, pri čemer pa nekateri splošni preventivni higienski in drugi ukrepi še ostajajo.

Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA bodo danes, med 13.10 in 14.25, ob koncu epidemije covid-19 opravili skupen prelet nad Slovenijo. 

Piloti obeh vojska bodo s šestimi letali F-16 in tremi letali PC-9 danes preleteli Jesenice, Golnik, Kranj, Ljubljano, Celje, Maribor, Ptuj, Šmarje pri Jelšah, Brežice, Novo mesto, Metliko, Postojno in Izolo s sporočilom, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si pomagamo. Ameriški piloti bodo v znak zahvale podobno pred tem preleteli nekatera italijanska mesta.

V tem času bodo patrulje policije v neposredni bližini bolnišnic prižgale modre luči. Z akcijo se bodo simbolično zahvalili zdravstvenim delavcem, pripadnikom civilne zaščite in vsem, ki so bili oziroma so se vključili v sistem zaščite in reševanja, in pa vsem, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi.

Časovni načrt preleta:

Jesenice - 13.15,
Golnik - 13.18,
Kranj - 13.20,
Ljubljana - 13.23,
Celje - 13.32,
Maribor - 13.39,
Ptuj - 13.42,

Šmarje pri Jelšah - 13.46,
Brežice - 13.52,
Metlika - 13.59,
Črnomelj - 14.02,
Kočevje - 14.05,
Postojna - 14.16,
Izola - 14.24.

Letala bodo Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima bo milja razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 kilometrov na uro. V slovenski zračni prostor bodo ameriška letala vstopila ob 13.10.

Časovni načrt in smeri preleta (vir: MORS).

Policisti Policijske uprave Maribor bodo podprli zahvalni prelet s svojo prisotnostjo na območju Univerizitetnega kliničnega centra Maribor in Splošne bolnišnice Ptuj med preletom, z uporabo svetlobnih in zvočnih signalov na službenih vozilih, če to ne bo motilo dela medicinskega osebja in pacientov, ter z aplavzom.

Ministrstvo za obrambo priznava, da smo k dobri epidemiološki sliki prispevali vsi, a je bilo najtežje breme predvsem na plečih zdravstvenih delavcev – v zdravstvenih ustanovah univerzitetnih kliničnih centrov Ljubljana in Maribor, Kliniki Golnik in Splošni bolnišnici Celje, na 16 vstopnih točkah za testiranje potencialno okuženih, po domovih za starejše, v 13 zdravstvenih ekipah, oblikovanih za pomoč osebju v domovih za starejše, med epidemiologi …

Njihove napore so v ozadju podpirali še številčnejši pripadniki civilne zaščite, Slovenske vojske in vsi, ki ste bili oziroma ste se vključili v sistem zaščite in reševanja ter vsi, ki ste zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice