Slika je simbolična.
V adventnem času ljudje radi okrasijo svoje domove. Ena od najbolj tradicionalnih dekoracij je zagotovo adventni venček, ki v predprazničnem času simbolizira upanje, mir, veselje in ljubezen.

Prvi adventni venec je v 19. stoletju izdelal protestantski pastor Johann Hinrich Wichern, in sicer je bil to velik lesen venec iz kolesa starega voza.

Na njem je bilo 24 rdečih sveč in štiri bele. Rdeče so prižigali med tednom, bele pa ob nedeljah.

Danes pa na adventni venec postavimo štiti sveče, ki jih prižgemo vsako adventno nedeljo in predstavljajo pričakovanje ali upanje, mir, veselje in ljubezen.

Narejen je v obliki neprekinjenega kroga, ki simbolizira večnost, zimzelene rastline v venčku pa upanje in novo življenje.

Letos v trendu minimalistični in elegantni venčki

Letos se trend izdelovanja adventnih venčkov obrača k minimalizmu in naravnim materialom, ki so prijazni do okolja.

S tem se vračamo v čase naših babic, ko so vence izdelovali doma in iz naravnih materialov. Letos bomo tako lahko pri izdelavi venčkov uporabili storže, veje in dele debel.

Poleg naravnih materialov pa lahko pri okraševanju uporabimo tudi cimet, pomarančo, nageljnove žbice in sušeno jagodičevje.

Izdelamo lahko namizni venček, na katerega postavimo sveče ter venček za na vrata ali steno, na katerega pa sveč ne postavljamo.

Adventni venček naredite kar sami

Z nekaj domišljije in ustvarjalnosti lahko adventni venček naredite kar sami doma.

Najprej si moramo idejo, kako bo venček videti, skicirati. Nato se moramo odpraviti v gozd po material, nekaj pa ga najdemo tudi v domači kuhinji.

Najprej iz vej naredimo krog in nanj polagamo vejice, ki ne smejo biti prevelike. Nato izberemo rastlino, lahko je ena vrsta ali več, ki bo osnova našega venčka.

Pri izbiri zelenja za osnovo moramo paziti, da ne izbiramo rastline, ki ne spuščajo sokov. Če se pa zanje že odločimo, je dobro, da pri izdelavi uporabimo rokavice. Ko osnovo imamo, lahko zraven dodamo še sadje, ki ga moramo predhodno posušiti.

Dodamo lahko tudi storže in cimet. Na koncu lahko venček popršimo z lakom za lase, da bo dlje zdržal.

Starejše novice