Foto: BOBO
Preverili smo, kakšne so pristojnosti varnostnika, če mu stranka pred objektom, ki ga varuje, ne želi pokazati potrdila o izpolnjevanju PCT pogoja.

Na vratih trgovin Spar in tudi na vhodih številnih drugih objektov, v katere je za vstop potrebno izpolnjevanje pogoja PCT, so pritrjena obvestila, kjer je zapisano, kako bo varnostnik ukrepal v primeru nespoštovanja hišnega reda ali veljavne zakonodaje.

Na vratih trgovin Spar je zapisano, da so ukrepi varnostnikov naslednji, v sledečem vrstnem redu:

  • opozorilo,
  • ustna odredba,
  • ugotavljanje istovetnosti,
  • površinski pregled,
  • preprečitev vstopa oziroma izstopa z varovanega območja,
  • zadržanje osebe,
  • uporaba fizične sile,
  • uporaba sredstev za vklepanje in vezanje.

Varnostnik vam lahko prepreči vstop

V skladu z Zakonom o zasebnem varovanju ima varnostnik pooblastilo preprečiti osebi vstop na varovano območje, če ta ne spoštuje hišnega reda, veljavne zakonodaje in z zakonom predpisanih odlokov in odredb. 

»To velja tudi v primeru, ko stranka ne želi pokazati potrdila PCT ob vstopu na varovano območje,« za Ljubljanainfo povedo iz Sintala

Pooblastila in ukrepi, ki jih lahko izvaja varnostnik, so podrobno opredeljena v Zakonu o zasebnem varovanju.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Simon (nepreverjen)

Novinar naj napiše po katerem zakonu lahko varnostnik odslovi obiskovalca, ki nima oziroma mu noče pokazati dokument ki izkazije PCT.

Dan (nepreverjen)

Spoštovani,
predno navajate vire in kaj varnostnik sme in kaj ne sme in na podlagi česa sme in ne sme se prosim najprej sami prepričajte o navedbah. Namreč v ZZasV-1 ni nikjer navedeno tega kar ste napisali vi v članek! Vstop na varovano območje lahko varnostnik osebi/obiskovalcu/kupcu prepreči le v naslednjih primerih po Zakonu o zasebnem varovanju:
50. člen
(preprečitev vstopa na varovano območje)
Varnostnik sme osebi preprečiti vstop na varovano območje:
- če ne soglaša s površinskim pregledom;
- če pri površinskem pregledu najde predmete iz četrtega odstavka 49. člena tega zakona;
- če nasprotuje ugotavljanju njene istovetnosti ali istovetnosti ni mogoče ugotoviti;
- če ne upošteva reda na varovanem območju ali javnega reda ali
- če je to potrebno zaradi preprečitve neposrednega ogrožanja ljudi in premoženja na varovanem območju.

Kje pa ste vi v ZZasV-1 našli termine veljavna zakonodaja in z zakonom predpisani odloki in odredbe pa tudi ne vem. Pa še nekaj terminologija vam tudi ne gre ravno najbolje - ni hišni red temveč red na varovanem območju in če ima naročnik še kakšne dodatne omejitve/zahteve za vstop in zadrževanje na varovanem območju pa je potreben še posebni red na varovanem območju, ki mora biti na vstopu jasno viden in dostopen vsakomur, ki vstopa na varovano območje in katerega mu mora varnostnik tudi pojasniti - zgolj limanje slikic in opozoril na vrata pač ni dovolj da bi lahko varnostnik deloval v skladu z ZZasV-1 in njegovimi podrejenimi akti.

Glede na to da pišete o občutljivih zadevah v trenutni situacji bi od kateregakoli medija pričakoval profesionalnost ne pa nekakšne pavšalne izdelke, katerih namen je zastraševanje ljudi.

heh (nepreverjen)

Red na varovanem območju zahteva PCT. Kaj ti ni jasno hahahahahhaha
Jasno je izobešeno, da je zahtevan PCT. Je, ja, čisto dosti je, da so dodatna pravila pri vstopu na varovano območje lahko izobešena na vhodu vrat, zraven z obvestilom, da je to varovano območje in kdo ga varuje in pa pooblastilih varnostnika in morebitnem hišnemu redu, izvlečku požarnega reda, ter vseh drugih dokumentacij, ki jih stavba potrebuje. Samo zato, ker to tebi ni dosti, ne pomeni, da ni veljavno v očeh zakona.

In reply to by Dan (nepreverjen)

Starejše novice