Slika je simbolična.
Poleti se je Evropa soočala s skrajnostmi. Na eni strani poplave, na drugi ekstremna vročina in neurja s točo. Vremenoslovci so zdaj napovedali, kakšno vreme bo doletelo Evropo v jeseni.

Poletje Evropi je bilo zaznamovano s skrajnostmi. Dele severne in osrednje Evrope so prizadele uničujoče poplave, v jugovzhodni Evropi beležijo rekordno visoke temperature, ki jih spremljajo grozljivi požari, neprestano grozijo tudi neurja s točo.

Bo jesen prinesla kanček upanja?

Vremenoslovci pravijo, da bo za s poplavami in požari prizadeta območja jesen ponudila kanček upanja, za južno Italijo in Balkan pa napovedujejo, da se bodo poletne temperature nadaljevale še v jesen.

Jeseni po večini Evrope nadpovprečne temperature

Po večini Evrope bodo jeseni skoraj nadpovprečne temperature, na vzhodnem delu celine pa se bo vročina ohranila vso sezono, navaja vremenski portal AccuWeather.

Intenzivna poletna vročina naj bi se dlje časa zadržala tudi v južni Italiji in na Balkanu. Tam so možni celo vročinski valovi, predvsem v prvi polovici jeseni.

Tudi v južni Italiji bo v zgodnji jeseni še vztrajala poletna vročina. Olajšanje bodo prinesle napovedane padavine v drugi polovici oktobra.

Vir: Accuweather

Obilno deževje se bo premikalo proti jugu kontinenta

Vremenski pojav La Niña, ki se razvija na Pacifiku in ki vpliva na vremenske razmere na vsem svetu, bo gonilna sila dogajanja vso jesen. Ta se uradno začne z jesenskim enakonočjem 22. septembra.

Vpliv La Niña se bo postopno premikal proti jugu. To bo predstavljalo olajšanje za predele Nemčije, Belgije, Nizozemske, Luksemburga in severovzhodne Francije, ki so se julija soočale z obilnimi poplavami. 

Dežja naj bi bilo v zgodnji jeseni več na Irskem in v Združenem kraljestvu, v pozni jeseni pa na bolj proti jugu Evrope, na severozahodu Španije in na Portugalskem. 

Na območju Slovenije še naprej nevarnost neviht 

Za območje Alp in okolice vremenoslovci še naprej napovedujejo možnost močnih neviht z obilnimi padavinami, ki naj bi trajale vse tja v jesen.

Nastanek neviht na južnih območji lahko vodi tudi v razvoj »medikanov«, majhnih subtropskih ciklonov, ki se najpogosteje jeseni razvijejo nad razmeroma toplim Sredozemskim morjem.

Tudi druga polovica oktobra in november naj bi bila precej namočena, za območje Alp, juga Italije in za Balkan vremenoslovci napovedujejo obdobja močnega deževja, ki bo lahko povzročilo tudi poplave.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice