Strokovnjaki z Instituta Jožef Stefan so pripravili nove projekcije širjenja okužb z novim koronavirusom v Sloveniji in ocenili, kdaj bi lahko prešli v rumeno fazo sproščanja protikoronskih ukrepov.

Že v začetku poročila raziskovalci poudarjajo, da lahko epidemijo ustavimo in obvladujemo samo s samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej.

»Modelske projekcije namreč ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa,« poudarjajo strokovnjaki Instituta Jožef Stefan.

Na Institutu Jožef Stefan izpostavljajo, da bi bilo potrebno epidemijo čim prej toliko zmanjšati, da bodo lahko epidemiologi sledili vsem stikom.

»To najbolj učinkovito omejuje širjenje virusa in bo močno olajšalo obvladovanje novega bolj kužnega seva, ko oziroma če se bo razširil,« so zapisali.

Epidemiologi bi morali čimprej začeti spremljati stike

Slovenski raziskovalci potrjujejo, da se epidemija pri nas počasi umirja, saj število pozitivnih testov stagnira. Prav tako na Inštitutu Jožef Stefan napovedujejo, da se bodo bolnice zaradi cepljenja rizičnih skupin še naprej počasi praznile

»Naj nas ne premamijo nekoliko sproščeni ukrepi, ampak se še naprej maksimalno trudimo krivulje obrniti strmo navzdol, da bo čim prej omogočeno popolno epidemiološko sledenje, kar je predpogoj za prehod v bolj normalno življenje,« poudarjajo raziskovalci instituta.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 749, raziskovalci pa ugotavljajo, da bodo lahko epidemiologi učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. »S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populacij,« izpostavljajo raziskovalci istituta.

Tako napovedujejo, da ni pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje potrjenih oseb 749 in ocenjeno reprodukcijsko število R=1,0, bi lahko to stanje dosegli šele maja.

Rumeno fazo bi lahko dosegli 13. maja

Za prehod v rumeno epidemično fazo mora biti hospitaliziranih manj kot 500 covidnih bolnikov, kar bi lahko po napovedih Instituta Jožef Stefan dosegli v soboto, ter povprečje manj kot 600 dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu. Ta kriterij pa bi ob trenutnem reprodukcijskem številu, ki kaže, na koliko ljudi okužbo prenese en okuženi z novim koronavirusom, dosegli 13. maja.

Rumena faza predvideva, da bi se v šole vrnili ostali razredi srednjih šol, v živo bi znova stekla predavanja na fakultetah, za vse bi se odprli dijaških in študentski domovi, odprle bi se ostale servisne dejavnosti, odpravili bi prepoved gibanja ponoči.

Naslednja faza pa je zelena, ki bo nastopila takrat, ko bo povprečno število potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu padlo pod 300. Šele takrat bodo lahko epidemiologi učinkovito spremljali stike, s čimer bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji.

V zeleni fazi se odpravijo vse omejitve po državi, pri čemer ostanejo v veljavi splošni higienski ukrepi, prepovedano je obratovanje barov in diskotek.

Gre le za oceno datuma do naslednjega prehoda, saj je potek epidemije odvisen od sproščanja oziroma sprejemanja ukrepov v trenutni in prihajajoči fazi (foto: Institut Jožef Stefan).

Novi bolj kužen sev bi lahko postal dominanten konec aprila

V oceni pozitivnih testov, bolnišničnih obravnav in števila umrlih oseb so raziskovalci Instituta Jožef Stefan predpostavili, da smo z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število na R=0,84.

Pri tem so upoštevali vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih kategorijah ter predpostavili, da je imunih štirikrat toliko kot potrjeno okuženih. 

V svoje napovedi so vključili tudi predpostavko, da je v Sloveniji trenutno prisoten pretežno običajen sev in ne kakšen bolj kužen sev.

Zaenkrat so namreč vse specifične mutacije, značilne za angleški sev, odkrili le v vzorcih treh oziroma štirih oseb, ki so imele pozitivno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleškega seva v Slovenijo, ne pa tudi v siceršnji populaciji. 

Vendar raziskovalci nakazujejo, da bi lahko novi bolj kužen sev postal dominanten konec aprila in takrat bi se lahko krivulje obrnile spet navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je namreč približno petnajst dni. Ampak negotovosti teh ocen so velike.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice