Slika je simbolična.
Po sončnih in vročih dneh se obeta vremenski preobrat. Danes možne močnejše nevihte s sunki vetra, ponekod se obeta tudi prehod puščavskega prahu.

Agencija Republike Slovenije za okolje je za danes napovedala, da se krajevne plohe in nevihte selijo iz severa proti jugu države ter, da so predvsem v osrednji in južni Sloveniji možni močnejši nalivi s sunki vetra. 

Napovedani močnejši nalivi s točo, za nekatere kraje izdano oranžno opozorilo

»Danes bo spremenljivo oblačno. Krajevne plohe in nevihte z močnejšimi nalivi se bodo še pojavljale predvsem v osrednji in južni Sloveniji. Popoldne bodo padavine oslabele in postopno ponehale, od severozahoda se bo jasnilo,« so zapisali na agenciji za okolje.

Zaradi možnosti obilnih padavin, je za jugovzhod države s strani agencije za okolje izdano tudi oranžno vremensko opozorilo, za drugod pa rumeno pred nevihtami. 

Da se danes obeta nevihtna aktivnost pa menijo tudi na portalu Meteoinfo Slovenija, kjer so prav tako napovedali močnejše nalive s sunki vetra in celo točo.

»Največ nevihtne aktivnosti gre pričakovati v osrednji, zahodni in južni Sloveniji, najmanj pa v skrajnem severovzhodnem delu Slovenije. Nad morjem neviht ni pričakovati.

Ob nevihtah se bodo lokalno pojavljali močnejši nalivi, možni so pa tudi močnejši sunki vetra in manjša toča. Zlasti v pasu med Julijskimi Alpami, osrednjo Slovenijo in Dolenjsko ter Notranjsko gre pričakovati tudi kakšno lokalno močnejšo nevihto,« so napovedali vremenarji pri Meteoinfo Slovenija.

Zaradi obilnega dežja možnost razlivanja vodotokov

Podobno so napovedali tudi vremenarji na portalu Neurje.si, kjer opozarjajo, da se bodo danes pojavljale nevihte z močnejšimi nalivi ter sunki vetra.

Težišče dogajanje se po njihovem mnenju seli iz osrednjega dela države proti južnemu, nevihte pa bodo možne tudi na zahodu države. Na različnih mikrolokacijah je doslej že padlo krepko preko 30 litrov dežja na kvadratni meter.

»Zaradi močnih nalivov lahko pričakujemo porast nekaterih vodotokov in hudournikov, možna so razlivanja,« so opozorili pri Neurje.si.

V zraku tudi možnost puščavskega prahu in delcev PM10

Agencija Republike Slovenije za okolje ob tem že od včeraj opozarja, da je nad Slovenijo prešel puščavski prah, zaradi česar bo ozračje bolj onesnaženo, možno pa je tudi povečanje delcev PM10.

»Jutri zjutraj in dopoldne zaradi prehoda puščavskega prahu čez Slovenijo na Primorskem in v južni Sloveniji pričakujemo povišane ravni delcev PM10,« so opozorili pri Arso.

Starejše novice