Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović pravi, da bo skupina vladi ta teden predlagala podaljšanje veljavnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Beovićeva je v pogovoru za STA povedala, da novi koronavirus še vedno v veliki meri kroži med prebivalstvom, kljub temu da nekateri ukrepi, kot so zaprti vrtci ter šolanje na daljavo, trajajo že mesec dni. »A nekaj je predpisati ukrep, drugo pa je njegovo upoštevanje,« je dodala.

V nekaterih državah so po nekaj tednih trajanja ukrepov, denimo v Avstriji, zaznali umirjanje epidemiološke situacije, pri nas tega ni zaznati, kar Beovićeva pripisuje drugačnemu dojemanju teh ukrepov v naši družbi. K takšnemu dojemanju pa da pripomore tudi nepodpora oziroma polemiziranje o ukrepih v osrednjih medijih, je bila kritična.

Po njenih besedah ni smiselno kakor koli spreminjati ukrepe, dokler ne pokažejo učinka, ki ga pričakujejo proti koncu tedna. Zato bo svetovalna skupina ta teden vladi zaenkrat predlagala podaljšanje veljavnosti teh ukrepov.

Virus se več kot očitno po njenih besedah širi v delovnih okoljih, saj se v vrtcih, šolah ali lokalih ne more, ker so ti zaprti. Zato po njenih besedah tudi ne bodo mogli predlagati sproščanja ukrepov, ki bi olajšali delovanje gospodarstva. Da bi zaustavili širjenje v podjetjih, pa morajo podjetja sama poskrbeti tako, da preprečijo stike oziroma prenose med zaposlenimi, je dejala.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Voznik (nepreverjen)

Tota Beovicka se nikdar ni bila v kakšni proizvodni hali zato pa govori take neumnosti . Naj gre od kod je prišla tja nazaj na jug bivše Jugoslavije.

Starejše novice