Zaposleni in uporabniki v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna pozivajo državo, da jim zagotovi ustrezne pogoje za delo.

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, reprezentativna sindikata, ki predstavljata članice in člane, zaposlene v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna, opozarjata Vlado Republike Slovenije na nadvse zahtevne razmere, s katerimi se je zavod primoran spoprijemati, odkar so tam zabeležili prvo okužbo z novim koronavirusom.

Omenjena sindikata poudarjata, da so se zaposleni, skupaj s svojimi varovanci, znašli v posebno težkem položaju.

»Med njihovim bivanjem v zavodu uporabnike namreč ves čas učijo, kako se družiti, intenzivno so jih vključevali v različne dejavnosti, zato zdaj z veliko težavami zagotavljajo vzdrževanje ustrezne fizične razdalje in izolacije,« izpostavljata sindikata.

Nadaljujejo, da so sprejeti ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s covidom-19 v diametralnem nasprotju z načeli inkluzije posameznikov s posebnimi potrebami, ki jo sistematično uveljavljajo zavodi.

»Strokovni delavci, varuhi in drugo negovalno osebje svoje delo zdaj opravljajo zaščitni opremi – v kombinezonih, maskah ali vizirjih, kar pri varovancih sproža nepredvidljive odzive, nelagodje in stopnjuje notranje stiske,« piše v javnem pismu, namenjenem Vladi Republike Slovenije.

Trenutne razmere ogrožajo temelje delovanja zavodov

Zaposleni v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna opravljajo delo v 12-urnih izmenah, dva dneva zapored, po dnevu počitka naslednja dva dneva znova delajo po 12 ur.

»Kljub delu v zaščitni opremi, ki je zahtevno in izčrpavajoče – poleg tega pa opreme tudi primanjkuje in zato zaposleni, denimo, tudi po več ur ne morejo na stranišče, saj bi morali sicer obleko takrat zamenjati z novo, so izpostavljeni zelo visokemu tveganju za okužbo. Na zaposlenih, ki svoje delo opravljajo z vso požrtvovalnostjo in srcem, vse omenjeno že pušča posledice psihofizične in čustvene izčrpanosti,« so jasni v sindikatih.

V zavodu so ob vsem navedenem soočeni tudi s kritičnim pomanjkanjem zaščitne opreme. V Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna tako sporočajo, da potrebujejo praktično vsa zaščitna sredstva, od zaščitnih mask FFP2 in zaščitnih oblek, do zaščitnih rokavic, gamaš, vizirjev in razkužil.

Sindikata sicer že leta opozarjata, da v centrih za usposabljanje, delo in varstvo primanjkuje kadra za opravljanje storitev na najvišji ravni. »Zdaj, ko so razmere skrajno zahtevne, pa pomanjkanje strokovnega kadra in vseh drugih delavk in delavcev ogroža same temelje delovanja zavodov,« še dodajajo.

Pri tem sindikata pozivata vse pristojne, naj se takoj odzovejo in Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna in jim v najkrajšem času zagotovijo nujno potrebne pripomočke in zahtevan kader za varno in dostojno opravljanje dela.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice