Slika je simbolična.
NIJZ je v svoji raziskavi ugotovil, da približno 40 odstotkov oseb, ki so bile okužene z novim koronavirusom in so imele težave po preboleli okužbi, trenutno še vedno občuti težave in navaja slabšo kakovost življenja.

Več kot 60 odstotkov oseb, ki so se okužile z novim koronavirusom, je navedlo, da so imeli po treh mesecih po preboleli prvi ali edini okužbi, oziroma drugi okužbi še določene težave, ki so trajale vsaj dva meseca.

Kot najpogostejši težavi so navedli utrujenost in pomanjkanje energije. Večina oseb, ki so se okužile z novim koronavirusom najmanj enkrat, sicer navaja, da je okužba pri njih potekala asimptomatsko oziroma z lažjimi simptomi.

Zadnja, to je 26. izvedba raziskave, je potekala med 21. in 24. marcem na vzorcu 1022 odraslih oseb, starih od 18 do 74 let.

Necepljene osebe najbolj skrbijo stranski učinki cepiva

Po izsledkih raziskave je z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 73,8 odstotka. V zadnjih treh mesecih je bilo nazadnje cepljenih 1,5 odstotka oseb, iz zdravstvenih razlogov pa jih ni cepljenih 1,9 odstotka.

V zadnjih izvedbah raziskave SI-PANDA je bil delež oseb, ki se ne nameravajo cepiti proti covidu-19, relativno stabilen in se je gibal okrog četrtine anketiranih oseb. Osebe, ki niso cepljene proti covidu-19, najbolj skrbijo stranski učinki cepljenja, dolgoročni vpliv na njihovo zdravje in varnost cepiv.

Osebe, ki so prejele cepivo proti covidu-19, pa so kot glavne razloge za cepljenje navedle preprečitev težjega poteka bolezni oziroma njegovih posledic in zaščita svojega zdravja in zdravja bližnjih, navaja NIJZ.

V primeru prehladnih znakov ali znakov okužbe dihal bi 65,1 odstotka sodelujočih v raziskavi izvedla samotestiranje na novi koronavirus, dobra tretjina bi počakala, da vidijo, kako se simptomi razvijajo, dobra petina pa bi se samoizolirala.

Ob stiku z osebo, ki je imela pozitiven test na novi koronavirus, kljub temu, da sami ne bi razvili simptomov, bi se testiralo 63,4 odstotka oseb.

Podpora priporočilom največja v starostni skupini od 65 do 74 let

Glede doživljanja stresa je približno petina oseb navedla, da se pogosto ali vsakodnevno počuti napete, pod stresom ali velikim pritiskom. Takšno doživljanje je pogostejše pri ženskah in v mlajših starostnih skupinah.

Večina anketiranih napetosti, stres in pritiske obvladuje zlahka ali z nekaj truda, medtem ko manjšina sodelujočih poroča, da jih ne obvladuje ali pa jih obvladuje s hudimi napori (4,4 odstotka).

V zadnji izvedbi raziskave so med sodelujočimi preverjali tudi, kako podpirajo trenutno veljavna priporočila za obvladovanje širjenja okužb z novim koronavirusom.

Največ jih podpira prezračevanje zaprtih prostorov (84,3 odstotka) in prezračevanje v vzgojno izobraževalnih zavodih (83,8 odstotka). Izolacijo za osebe s potrjeno okužbo z novim koronavirusom podpira 71,8 odstotka sodelujočih, uporabo mask v zdravstvenih ustanovah, lekarnah in domovih starejših občanov pa 59,5 odstotka sodelujočih.

Največ podpore trenutno veljavnim priporočilom namenjajo osebe v starostni skupini od 65 do 74 let. Osebe cepljene proti covidu-19 vsem navedenim priporočilom namenjajo več podpore kot necepljene osebe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice