Slika je simbolična (Foto: Bobo).
Državni svetnik Tomaž Horvat, ki je na sredini izredni seji državnega sveta vladi podal predlog za nakup letala za gašenje, je v teh dneh s peticijo zbral že več kot 5800 podpisov podpore predlogu.

Ob požaru na goriškem Krasu se je pokazala nuja, da imajo zlasti požarno in vodooskrbno bolj ogrožene regije na razpolago letalo za gašenje, meni Tomaž Horvat.

Neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, ki ležijo po Krasu, so po Horvatovih besedah dodatna nevarnost, ki preži na gasilce, so sporočili iz državnega sveta. Gašenje iz zraka je zato po njegovih navedbah edina možnost za hitrejšo zaustavitev požarov v naravi.

Horvat je že na izredni seji državnega sveta pozval vlado in ministrstvo za obrambo, naj se nemudoma lotita naročila in nakupa letala za gašenje. Odprl je tudi spletno peticijo, ki jo je samo v nekaj dneh podpisalo več kot 5800 podpornikov.

To je po njegovi oceni dodatna spodbuda vladi, da čim prej preuči predlagano možnost in ukrepa.

Tako ob soočanju z vse hujšimi posledicami globalnega segrevanja, med katerimi so tudi požari v naravi, ne bi bili odvisni od pomoči sosednjih držav, ampak bi lahko že takoj uporabili lastna letala in tako hitreje omejili in pogasili požar. Tudi škoda na požariščih bi bila manjša, je opomnil.

Napovedan nakup helikopterja za pomoč pri gašenju

Slovenija bo zaradi vse bolj obsežnih in pogostih požarov in drugih naravnih nesreč v članicah Evropske unije podala pobudo za okrepitev zmogljivosti za gašenje iz zraka na evropski ravni, so za STA pred dnevi sporočili iz kabineta premierja Roberta Goloba. Evropska unija sicer načrtuje nakup 12 letal kanader, pri čemer pa Slovenija ne sodeluje.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, ki si je v petek ogledala požarišče na goriškem Krasu, je medtem napovedala nakup novega helikopterja, ki bo namenjen za pomoč pri gašenju, pa tudi za nujno medicinsko pomoč in reševanje v gorah.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice