V ponedeljek se začne vseslovenska preventivna akcija.

Pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa bo po vsej državi potekala preventivna akcija, s katero bodo voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Policisti bodo v tem času, med 15. in 28. januarjem 2018, poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljate mobilni telefon in druge naprave ter opremo (masko, slušalke, tablice, prenosne računalnike …), ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Kot je pokazala raziskava AVP, med vožnjo kljub prepovedi mobilni telefon uporablja kar 75 odstotkov voznikov v Sloveniji. To pomeni, da se še vedno preveč voznikov ne zaveda, kako nevarna je uporaba telefona med vožnjo.

Voznik lahko spregleda ključne informacije

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov.

Ustavite se na primernem mestu

Kot so še zapisali možje v modrem, v primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom. Tudi kolesarjem in pešcem svetujemo, naj bodo pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna je raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Zato med vožnjo oziroma pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov.

V letu 2017 so policisti izdali 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter 3.161 opozoril voznikom, kar je enkrat več kot v letu 2016 (ko so izdali 10.473 plačilnih nalogov in 4.023 opozoril).

Starejše novice