Slika je simbolična.
Ko je na cesti sneg ali poledica, se spremenijo vozne razmere na cesti, zato je potrebno prilagoditi način vožnje in predvsem zmanjšati hitrost.

Po napovedi vremenoslovcev bo v teh dneh sneg pobelil tudi nižino v delu Slovenije. V zimskih razmerah, predvsem v snegu in poledici, se spremenijo razmere na cesti, zaradi tega je potrebno prilagoditi vožnjo. Inštruktorji Avto-moto zveze Slovenije poudarjajo, da je v takšnih razmerah potrebno prilagoditi hitrost, poroča STA. 

Brane Legan, inštruktor varne vožnje pri AMZS je poudaril, da ob prehitri vožnji v snegu ali poledeneli cesti vozniku niti najboljše pnevmatike in ne njegovi hitri refleksi ne bodo pomagali, da bi pravočasno ustavil pred oviro.

Preden se voznik v snežnih razmerah odloči odpraviti na cesto je potreben razmislek, je povedal Legan ter poudaril »Če zaradi velike količine snega stranske ceste niso dobro splužene, za pot raje izberite glavne ceste. Poslušajte prometna obvestila, preverite, kje so zastoji.«

Preden se voznik odpravi na cesto, mora očistiti stekla na avtu, preveriti delovanje luči ter tekočino za pranje vetrobranskega stekla, je opozoril Legan.

Izredno pomembna je varnostna razdalja

V snegu in poledici je zavorna pot precej daljša kot v normalnih razmerah na cesti, zato je pomembno, da je varnostna razdalja v snežnih razmerah daljša kot običajno. Logan priporoča voznikom, da zbrano opazujejo dogajanje pred seboj. Inštruktor AMZS je izpostavil, da je pomembno, da ob slabši vidljivosti upočasnite ter povečate varnostno razdaljo.

Legan je opozoril, da je ob snegu in poledici na cesti potrebno drugačno zaviranje. Njegov nasvet je: »Zavirajte, zavijajte in pospešujte nežno.«

Če vozilo začne zanašati?

Če začne vozilo sredi ovinka zanašati, inštruktor svetuje, da umaknete nogo s plina, vklopite sklopko ter zavirata. Praktično vsi avtomobili so opremljeni s ABS zavornim sistemom, ki omogoča hkratno zavijanje in zaviranje. V enakomernem loku se je potrebno zapeljati okoli ovire oziroma v smeri ceste. Reakcije na volanu naj bodo mehke ter glejte v smer, kamor bi radi zapeljali, še svetuje.

Ko vozilo prične drseti

V primeru, da vozilo prične drseti, Logan svetuje, da uporabite sklopko ter z natančnim držanjem volana in nežnim upravljanjem umirite avtomobil. Pojasnil je, da ob uporabi sklopke izklopimo pogon koles, kar jim omogoča prosto vrtenje, zato se najhitreje ponovno oprimejo vozne podlage, avto pa se hitreje stabilizira, še poroča STA.

Inštruktor je opozoril, da vozniki na cesti niso sami: »Morda avto pred vami nima zimskih pnevmatik, morda na prehodu za pešce drsi, morda cesta ni splužena do roba in morajo pešci hoditi po voznem pasu. Opazujte dogajanje, upočasnite in bodite pripravljeni na vse.«

Komentarji (1)

Starejše novice