Danes je začela veljati evropska uredba, ki odpravlja dodatne stroške mobilnega telefoniranja v tujini.

Storitve gostovanja se bodo odslej v EU zaračunavale na podlagi domačih maloprodajnih cen. Gre za pravi uspeh, kot so dejali v evropskih inštitucijah. Uporabniki bomo torej za vsako minuto pogovora, sporočilo ali preneseni gigabajt prenosa podatkov plačali toliko, kot če bi te storitve opravili v domačem okolju in domačem omrežju, poroča STA.

Očitno je konec visokim stroškom in računom na potovanjih. Nova ureditev velja za vse članice Evropske Unije ter na Islandiji, Norveškem in v Liechtensteinu, ki prav tako velja za del evropskega prostora. Za Veliko Britanijo bo to pravilo veljalo, dokler bo še članica Evropske Unije. V Turčiji, Švici in na večjem delu Balkana, pa bodo operaterji stroške gostovanj še vedno zaračunavali.

»Odprava stroškov gostovanja je eden največjih in najbolj otipljivih uspehov EU.« so v sporočilu za javnost zapisali predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, premier Malte Joseph Muscat ter predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Že pred desetimi leti so oblasti v Bruslju poskusile odpraviti stroške gostovanj, pri tem pa naletele na hud odpor operaterjev. Takrat so določili zgornjo mejo še dovoljenih stroškov, med letoma 2007 in 2016 pa je Evropski uniji uspelo, da se dokončne cene telefonskih klicev za potrošnike znižajo za 92 odstotkov.

Odpravi stroškov so se upirale tudi države članice

Evropski komisar iz Nemčije Günther Oettinger je lani predlagal, naj se obdobje brez dodatnih stroškov gostovanj omeji le na 90 dni v letu. S tem je želel preprečiti, da bi uporabniki v domači državi ves čas uporabljali storitve operaterja iz kakšne druge države članice. Odpor je bilo opaziti tudi v Evropskem parlamentu. Komisija in poslanci pa so nato končno dosegli dogovor, da se na današnji dan stroške gostovanj povsem odpravi.

To sicer velja le za uporabnike, ki občasno potujejo po Evropski Uniji. Kdor se preseli v drugo državo članico, storitev po domačih cenah ne more uporabljati.

Da bi to uspešno nadzorovali, smejo operaterji spremljati prisotnost uporabnikov in njihovo porabo v domačem omrežju. Morda so se prehitro veselili tudi tisti z zelo poceni paketi za storitve mobilne telefonije. Uredba namreč operaterjem omogoča, da v primeru, ko je cena paketa zelo nizka in uporabnikom omogoča količinsko neomejen prenos podatkov, zakupljene količine prenosa podatkov omejijo. 

 

Neja Rems

Starejše novice