Zaradi prehoda na šolanje od doma in tudi povečanega obsega dela od doma preverjamo, ali trgovci ob trenutnih razmerah zaznavajo povečano število prodanih računalnikov.

Vlada je med ukrepi za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom minuli teden odločila, da učenci od 6. razreda osnovne šole dalje ter dijaki preidejo na šolanje od doma. Za zdaj velja, da bo pouk na daljavo potekal ta teden, sledijo enotedenske počitnice, ob koncu katerih naj bi bilo znano, kako naprej.

V Big Bangu se je zanimanje za nakup računalnikov povečalo

Za pojasnila smo se obrnili na različne spletne in fizične prodajalne prenosnih in stacionarnih računalnikov. Ker na nekatere odgovore še čakamo, smo v članek vključili tiste, ki smo jih prejeli do tega trenutka.

Družba Big Bang potrjuje trditve, da se je zanimanje za nakup računalnikov v zadnjih tednih zelo povečalo. »Prodaja računalnikov se je dodatno povečala po delnem zaprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov in uvedbi šole na daljavo za večji del učencev. Dodatno na rast prodaje vpliva tudi odločitev večjega števila podjetij, ki so za svoje zaposlene znova uvedla delo od doma,« pravijo pri Big Bangu.

Kupci v njihovih poslovalnicah največ povprašujejo po prenosnih računalnikih, kar, kot pravijo, je že dolgoletni trend. »Najpogosteje se odločajo za računalnike blagovnih znamk Acer, Apple, Asus, HP, Huawei in Lenovo. V zadnjem obdobju se je povečala tudi prodaja tabličnih računalnikov,« še dodajajo.

V enem tednu prodali več spletnih kamer kot prej v celem letu

Podobno kot v Big Bangu zaznavajo povečano število prodanih računalnikov tudi v spletni trgovini enaA

»Kupci se res v večjem številu odločajo za računalnike, tiskalnike in monitorje, a prava 'norišnica' je pri notesnikih. Tu se je prodaja vsaj potrojila. Če smo v začetku oktobra še imeli v ponudbi okrog 700 različnih prenosnikov, jih imamo sedaj le še 130. Cenejši modeli so zmanjkali prvi,« pravi Aljoša Domijan, lastnik podjetja Gambit Trade, ki ima v lasti spletno trgovino enaA.

Domijan dodaja, da se prodaja »vse, kar je«. Tako so pri njih prvi zmanjkali priljubljeni modeli znamk, kot so HP, Lenovo, Asus, Dell in Fujitsu.

»Prenosnike kupujejo vsi, podjetja, javna uprava in potrošniki. Ker je izredno povpraševanje tudi po spletnih kamerah, mikrofonih in slušalkah, teh smo samo v zadnjem tednu prodali več kot v celem letu 2019, je jasno, da se vsi pripravljamo na šolo, zabavo in delo od doma,« zaključuje Domijan.

Trend povečanja števila prodanih računalnikov raste že od avgusta

Da ne gre za osamljena primera, potrjuje tudi računalniška trgovina Chip Tehnika, kjer pravijo, da res zaznavajo povečanje prodaje tako stacionarnih kot prenosnih računalnikov. Podobno zatrjujejo tudi v trgovinah Harvey Norman.

»V zadnjem tednu se je prodaja računalnikov močno povečala. Sam trend povečanja števila prodanih računalnikov pa sicer beležimo že od avgusta. Morda omenim še podatek, da smo velik porast prodaje računalnikov imeli tudi na začetku karantene v mesecu marcu,« pravi Katjuša Gajser, vodja marketinga trgovin Harvey Norman.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice