Slika je simbolična.
Ljudska univerza Murska Sobota že zapolnila prosta mesta.

Na javnem razpisu neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let ali več, na področju digitalnih kompetenc za leto 2022, je bilo glede na merila iz razpisa izbranih 29 izvajalcev.

Seznam teh je bil objavljen v torek, 2. avgusta 2022.

Nekateri izvajalci so že zapolnili seznam prostih mest, nekateri pa še niso začeli niti z vpisovanjem.

Zanimanje izredno veliko tudi na Ptuju

Zanimanje za izobraževanja na področju digitalnih kompetenc je izredno veliko; nekateri izvajalci so že zapolnili prosta mesta, recimo Ljudska univerza Ajdovščina, Ljudska univerza Ptuj, Ljudska univerza Krško, Fundacija Prizma, A. L. P. Peca, Ljudska univerza Murska Sobota, Ljudska univerza Velenje, Zasavska ljudska univerza.

Seznam izbranih izvajalcev izobraževanj in informacija o zapolnitvi prostih mest je objavljena na dnu spletne strani o digitalnem bonu 2022. Zainteresirani upravičenci se lahko prijavijo na izobraževanje tudi v drugi regiji, saj prijava na izobraževanje ni pogojena s krajem prebivališča.

Začetek tečajev je odvisen od terminskega načrta posameznega izvajalca, zaključek pa do 30. oktobra.

Izvajalci morajo ponuditi in izvesti predpisan program izobraževanj, ki opredeljuje učno vsebino in temo, način dela, kompetence, ki naj bi jih udeleženec osvojil in pričakovano dejavnost udeleženca na izobraževanju. Vsak ponudnik mora izvesti osnovno izobraževanje, ki je namenjeno osebam brez digitalnih kompetenc.

Za osebe z osnovnimi digitalnimi kompetencami morajo izvajalci na vsaki lokaciji, kjer izvajajo izobraževanje, izvesti še najmanj tri dodatna izobraževanja iz naslednjega nabora: prizadevno državljanstvo z uporabo digitalnih tehnologij I in II, spletno nakupovanje, spletno bančništvo, napredno urejanje digitalnih fotografij in posnetkov, družbena omrežja in digitalna komunikacijska orodja.

Osnovno izobraževanje bo sestavljeno iz štirih pedagoških srečanj po tri ure ter dveh srečanj na daljavo, ki bosta trajali trideset minut. Dodatna izobraževanja bodo trajala dvakrat po tri pedagoške ure.

Digitalni boni še do 30. novembra

Tisti, ki bodo opravili vsaj devet ur osnovnega izobraževanja ali skupno devet ur izobraževanj v okviru dveh dodatnih izobraževanj, bodo pridobili pravico do digitalnega bona v vrednosti 150 evrov, ki ga bodo lahko izkoristili za nakup računalniške opreme do 30. novembra.

Izvajalci izobraževanj so bili izbrani po merilih in kriterijih, objavljenih 20. maja 2022 v javnem razpisu v Uradnem listu. Trije sklope meril, po katerih so bile ocenjevane prijave: utemeljenost prijave, kakovost zasnove projekta, izvedba in obseg izobraževanj.

Podrobnejša razdelitev meril je razvidna iz razpisne dokumentacije. Posamezna vloga je lahko skupaj prejela največ štirideset točk. Med 106 prijavljenimi izvajalci izobraževanj jih je bilo izbranih 29.

Sredstva v višini 750.000 evrov in število prostih mest po posameznih statističnih regijah so bila razdeljena glede na število prebivalcev, starih 55 let ali več, v posamezni regiji po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije.

Izobraževanja in digitalni boni so v prvi vrsti namenjeni osebam brez ali z nizkimi digitalnimi kompetencami, zato v Službi vlade za digitalno preobrazbo apelirajo na druge, da mesta za izobraževanje in s tem digitalne bone prepustijo tistim, ki oboje bolj potrebujejo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice