Slika je simbolična.
Ob določilih o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev so vse glasnejši pozivi, da bi test, ki dokazuje prisotnost protiteles, priznali kot izpolnjevanje pogoja prebolevnosti.

Sindikat obrti in podjetništva Slovenije je včeraj na vlado naslovil »zahtevo po odpravi diskriminacije«. 

Izpostavljajo, da številni, ki so koronavirus preboleli z blagimi simptomi, nimajo potrdila o prebolevnosti, saj niso hoteli »niti finančno niti s prisotnostjo v zdravstvenih domovih ali celo bolnišnicah obremenjevati zdravstvenega sistema«.

Vlado z zapisom pozivajo, naj sprejme ustrezno rešitev, s katero bodo to, da so virus preboleli, lahko dokazali tudi ti posamezniki. 

»V osnovi so torej oboji preboleli okužbo in izpolnjujejo pogoj P, a so neenako obravnavani /.../ Skupina prebolelih, o katerih pišemo, mora kljub prebolelosti ob uporabi storitev za »normalno življenje« izpolnjevati pogoj T, za katerega plačajo z lastnimi sredstvi, kar predstavlja nedopustno diskriminacijo znotraj iste skupine,« so zapisali. 

Zahteve po veljavnem potrdilu o protitelesih

Rešitev, ki jo v sindikatu obrti in podjetništva predlagajo, je, da vlada prebolevnikom omogoči testiranje na protitelesa, »za katere naj nato, v kolikor izpolnjujejo pogoj prebolelosti in imajo zadostno število protiteles, pristojni organi izdajo veljavno potrdilo«.

V Avstriji takšno potrdilo že veljavno

Eno od dokazil, s katerim lahko trenutno vstopite v sosednjo Avstrijo, je tudi potrdilo o testu na protitelesa.

Na avstrijski vladni spletni strani je zapisano, da gre pri tem testu za veljavno dokazilo o prebolevnosti, a izvid testa ob vstopu v državo ne sme biti starejši od 90 dni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice