Slika je simbolična.
Naposled je stopila prava zima. Po Sloveniji močno sneži, do jutri pa bi lahko zapadlo do pol metra snega. Snežne razmere pa otežujejo stanje na cestah. Voznikom zato svetujejo, da se ne odpravljajo na pot, če to ni nujno potrebno.

Ponoči so se padavine okrepile in do jutra zajele večji del Slovenije, pri čemer se bodo padavine nadaljevale vse do večera. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo, nad okoli 500 metri nadmorske višine pa le snežilo.

Predvsem po nižinah in kotlinah na severu bo ob prisotnosti severovzhodnega vetra, ki bo padavine sušil ter krajevno dvigal mejo sneženja, marsikje večinoma deževalo, na jugu pa se bodo centimetri snega hitro nabirali.

Portal Neurje.si poroča, da je predvsem na Notranjskem, Dolenjskem in Kočevskem zapadlo že preko 30 centimetrov svežega snega.

Dodatno opozorilo so na Agencije Republike Slovenije za okolje danes izdali za sneg ponekod na Koroškem ter na Pohorju in Kozjaku ob meji z Avstrijo, kjer lahko do torka zjutraj zapade skupno tudi do 50 centimetrov novega snega.

Največ novozapadlega snega so deležni predvsem na jugu države. Tako so v Kočevju po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje namerili 23 centimetrov novega snega, v Velikih Laščah tri centimetre več.

Izrazito sneženje pa je prisotno tudi v Črnomlju, kjer snežna odeja že presega 18 centimetrov in Novem mestu, kjer je novozapadlega snega kar 21 centimetrov.

Manj sreče imajo v nizkoležečih krajih. V Ljubljani je tako novozapadlega snega le okoli dva centimetra, v Celju pet centimetrov, v Mariboru, na Ptuju in Murski Soboti pa ni novozapadlega snega prav nič.

Na cestah številni zdrsi, potovalni časi zaradi snega daljši

Po podatkih prometnoinformacijskega centra po večini Slovenije sneži. Sneg se ponekod oprijema cestišč, na Vipavskem ovira promet tudi močna burja, zato so potovalni časi daljši.

Prišlo je do številnih zdrsov vozil, zato voznikom svetujejo, da se ne odpravljajo na pot, če to ni nujno potrebno, oziroma da uporabijo javni prevoz.

Zaradi zimskih razmer prihaja tudi do izločanja tovornih vozil nad 7,5 tone, in sicer na vzhodni mariborski obvoznici, na dolenjski in primorski avtocesti, na južni ljubljanski obvoznici in na vipavski hitri cesti.

Primorska avtocesta je še vedno zaprta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani zaradi burje. Zaradi zdrsa več vozil je bila zaprta tudi med Postojno in Uncem proti Ljubljani, tam je še vedno daljši zastoj.

Avtocesta je bila zaprta tudi v razcepu Nanos iz smeri Vrtojba proti Kopru. Zastoji nastajajo zaradi snežnih razmer na primorski avtocesti še med Gabrkom in Brezovico v obe smeri, pred Uncem proti Kopru je dodatno prišlo do zdrsa vozila, zato je tudi tu daljša kolona vozil.

Močan veter in snežni nanosi ovirajo promet tudi na gorenjski avtocesti med Lescami in Lipcami.

Ponekod zaradi podrtih dreves že ostali brez elektrike

Prav tako se je ponoči okrepil severovzhodni veter, okrepila pa se je tudi burja na Primorskem.

Sunki zelo močne burje bi lahko na Primorskem ponekod na izpostavljenih mestih dosegali hitrost okoli 140 kilometrov na uro, napovedujejo na Agenciji Republike Slovenije za okolje, ki pa je tudi je za večji del države izdal oranžno vremensko opozorilo.

Zaradi z vetrom in snegom povezanih težav so ponekod že ostali brez elektrike. Po podatkih Elektra Ljubljana je brez elektrike 2527 uporabnikov na območju Dolenjske, Elektro Primorska pa poroča o približno 900 takšnih primerih. Večinoma gre za posledice podrtih dreves na daljnovodih in potrganih žic zaradi vetra.

Kot so sporočili iz Elektra Primorska, je danes zjutraj zaradi vetra prihajalo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na nekaterih mestih njihovega distribucijskega področja.

Na Tolminskem je brez električne energije 50 odjemalcev, na Postojnskem 250, na Pivškem pa 170. Brez elektrike je tudi 90 odjemalcev v Stari Gori na Goriškem in 300 odjemalcev na Kanalskem (Lig).

Kot so pojasnili, gre večinoma za posledice podrtih dreves na daljnovodih in potrganih žic zaradi vetra. Vse ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje. Napake odpravljajo sproti, delo naj bi končali do večera, so dodali.

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh?

Ponoči bodo padavine na jugu ponehale, tudi burja bo še naprej slabela, napoveduje Agencija Republike Slovenije za okolje.

Jutranje temperature bodo od -2 do 5 stopinj Celzija. V torek bo na Primorskem sprva delno jasno, popoldne se bo pooblačilo. Pihala bo šibka burja.

Drugod bo oblačno, občasno bodo še padavine, ki bodo pogostejše popoldne in zvečer. Po nižinah bo povečini deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 4, na Goriškem in ob morju do 10 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo suho vreme, le na jugovzhodu bodo v sredo še padavine. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.

Starejše novice