Foto: Mestni kino Ptuj
Ptujski kino je v preteklem letu kupil VR opremo. Kaj sploh je to in kako lahko opremo uporabljate?

V Mestnem kinu Ptuj so v preteklem letu nabavili VR opremo. Oprema je bila kupljena z evropskimi sredstvi, ki so jih pridobili na razpisu Kinematografi kot inovativna kulturna dediščina središča v lokalnih skupnostih, v okviru mednarodnega projekta Resonance Cinema. 

Kupili so deset VR očal Oculus Quest 2 in pripadajočo opremo, kot so slušalke, računalnik, vrtljive stole in programsko opremo. 

Kaj sploh je VR - virtual reality? 

VR sta kratici ki označujeta angleški izraz virtual reality. V prevodu ta pomeni navidezno ali virtualno resničnost. Gre za obliko računalniške simulacije, pri kateri ima udeleženec občutek, da je v umetnem okolju. 

Poleg tega poznamo še pojem XR ali extended reality, kar pomeni razširjeno resničnost. Gre za krovni pojem za nadgrajeno in navidezno resničnost.

V ptujskem kinu nov program - XR kino

Obiskovalci pa lahko novo opremo za navidezno resničnost uporabljajo pod okriljem novega programa v ptujskem kinu, ki so ga poimenovali XR kino. V kinu z novo opremo organizirajo različne dogodke s področja razširjene, navidezne, nadgrajene in mešane resničnosti. 

Prav tako so začeli s serijo poglobljenih teoretskih in praktičnih uvodnih predstavitev, kjer so obiskovalci lahko dobili občutek, za kaj pri teh novih tehnologijah sploh gre. 

Za te dogodke je ptujski kino pridobil sredstva s projektom Cinnovate. 

»V mislih imamo različne obiskovalce, od otrok in mladih do upokojencev. Moram reči, da so prvi odzivi odlični, to je za ljudi res nekaj novega in presenetljivega,« za Ptujinfo pove Nina Milošič, vodja ptujskega kina. 

Kmalu take vsebine popestritev rednega programa

Nina Milošič za Ptujinfo razkrije, da v prihodnje načrtujejo, da bodo XR vsebine popestritev rednega filmskega programa ptujskega kina. Tako so opremo vpletli že v Filmsko čajanko za upokojence. Po ogledu filma Tam, kjer pojejo raki, ki je posnet v močvirnati pokrajini Južne Karoline, so jim omogočili, da so v virtualnem svetu poleteli nad to pokrajino. 

Na naslednjem Kinoskopu, kar je program, ki je namenjen osnovnošolcem, bodo po ogledu filma Kapitanka Nova, otroci nadeli očala in za trenutek postali astronavti, ki se sprehajajo po vesolju. 

Pridobitev pa je pomembna tudi zato, ker nastajajo samostojne umetniške, izobraževalne in zabavne XR vsebine, na primer 360-stopinjski filmi. Te bodo obiskovalcem ponujali na ogled kot zaključene celote. Med idejami so tudi še turnirji v XR igrah odprtega tipa in za zaključene družbe. 

Film se ne odvija na platnu

Pri tem vodja ptujskega kina poudarja, da pri tem ne gre za klasično gledanje 3D filmov na velikem platnu kinodvorane, temveč za intenzivnejšo izkušnjo. 

Čisto vsak gledalec namreč dobi naglavni set oziroma VR očala, dva ročna krmilnika in slušalke, sede na vrtljivi stol, nato pa se popolnoma zatopi v vsebine razširjene resničnosti, razloži Milošič. 

»Film se torej ne odvija na platnu, temveč v očalih, in ga lahko vsak gledalec gleda in doživlja drugače,« razloži. 

Kmalu sprehod po kinu preko ekrana

Razkrije, da v okviru evropskega projekta Heritage Cinemas of Europe, prav zdaj ustvarejajo virtualni sprehod po Mestnem kinu Ptuj.

To pomeni, da bodo prišli strokovnjaki s posebimi 360-stopinjskimi kamerami in bodo posneli celo stavbo od zunaj in znotraj. To bo nato objavljeno na spletu in se bo mogoče sprehajati po kinu. 

Gledalci si bodo lahko prikaz ogledali preko računalnika, tablice ali telefona na spletu, preko Google Street View aplikacije ali pa z VR očali.

Starejše novice