Slika je simbolična.
Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno v državi 610 aktivnih primerov okužbe s koronavirusom.

Velik delež okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je vnesenih iz tujine. Največji delež jih je iz Španije, nekaj primerov je tudi s Hrvaške, je na današnji novinarski konferenci pojasnila namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager.

Vse, ki se vračajo z množičnih prireditev v tujini, je ob tem pozvala, da se ob prihodu domov obnašajo odgovorno in s svojim načinom življenja ne ogrožajo bolj rizičnih skupin.

Med udeleženci maturantskih izletov že 51 sekundarnih primerov okužb

Med udeleženci maturantskih izletov, ki so se v minulih dneh vrnili iz španskega letovišča Lloret de Mar, so po besedah Čakš Jagrove doslej potrdili 154 okužb, pa tudi 51 sekundarnih primerov okužb.

Ali so okuženi z različico delta, še vedno ni znano, preliminarni rezultati pa kažejo na to možnost.

Po vladnih podatkih je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 doslej cepljenih 840.978 oseb oziroma 48 odstotkov prebivalcev, starejših od 18 let. Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 739.061 oseb oziroma 43 odstotkov polnoletnih prebivalcev.

Cepimo se za tiste, ki se sami ne morejo cepiti

Predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Tadej Battelino pa je v današnji v izjavi za javnost poudaril pomen cepljenja za tiste, ki se sami ne morejo cepiti.

V svojem poklicnem življenju se Battelino srečuje s težko kronično bolnimi otroci, mladostnicami in mladostniki, mladimi odraslimi in njihovimi družinami. Da se slednje zaščiti, je pomembno, da se cepi čim več ljudi.

Čakš Jagrova je danes orisala tudi epidemiološke razmere po svetu in Evropi. Z izjemo ameriške regije, kjer število novookuženih nekoliko upada, se epidemiološka slika ponovno slabša.

NIJZ: Poznamo dva tipa karanten

Kot pa je pojasnila Eva Grilc, epidemiologinja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, poznamo dva tipa karanten. Prva je karantena na meji, druga pa epidemiološka karantena. 

Karanteno na meji lahko po petih dneh prekinemo z negativnim PCR testom, epidemiološka karantena traja deset dni in je ni mogoče prekiniti.

Komentarji (2)

dejan svinskoglavi (ni preverjeno)

ovim maturantom, ki so prinesli smrt v Slovenijo
bi bilo treba jebat mater
in takoj sterilizirat
da se taka golazen ne bi več razmnoževala

Bojc (ni preverjeno)

Smrkavce je treba zapret in imet pod ključem!V isto sobo tudi prfokse s skriptami in naj se vsi skupaj učijo o kovidu in sevih!!

Starejše novice