Slika je simbolična.
Epidemija koronavirusa je odnesla praznovanja ob martinovem, a so na Statističnem uradu Republike Slovenije vseeno zbrali zanimive podatke povezane z martinovim.

Lani se je z vinogradništvom ukvarjalo 28.481 pridelovalcev. Vsi skupaj so obdelovali 15.261 hektarjev vinogradov, vsak pa povprečno 0,54 hektarja vinogradov.

Več belega kot rdečega grozdja

Največ pridelovalcev, kar 91 odstotkov vseh, je pridelovalo grozdje na manj kot enem hektarju vinogradov, skupaj pa so ti obdelovali 31 odstotkov celotne površine vinogradov v Sloveniji, kaže podatki statističnega urada.

Povprečni vinograd v Sloveniji je meril 0,32 hektarja in je bil zasajen vertikalno. V njem je raslo 1227 trsov. Na 70 odstotkih trsov je zorelo belo grozdje, na preostalih 30 odstotkih pa rdeče grozdje.

Med belimi sortami je prevladoval laški rizling, med rdečimi refošk.

Največji vinogradi so v vinorodni deželi Primorje

Slovenija je razdeljena na tri vinorodne dežele, Podravje, Primorje, Posavje, te pa na devet vinorodnih okolišev. Povprečne velikosti vinogradov so v posameznih vinorodnih deželah zelo različne. 

Letošnji pridelek grozdja naj bi bil slabši od lanskega

Martinovo je po tradiciji dan, ko se spozna, kolikšen bo pridelek vina in kakšna bo njegova kakovost.

Slovenski vinogradniki naj bi v letu 2021 na 14.874 hektarjih vinogradov pridelali 83.223 ton grozdja. Tako bele kot rdeče sorte grozdja naj bi obrodile slabše kot v 2020. Sorte grozdja za pridelavo belega vina naj bi obrodile za 16 odstotkov slabše, sorte za pridelavo rdečega vina pa za 22 odstotkov.

Prebivalec Slovenije je lani popil povprečno 36 litrov vina

Če smo v 2020 kupili vino v trgovini, smo za liter namiznega odšteli povprečno 2,05 evra, za liter kakovostnega pa 4,24 evre. Če smo si vino naročili za mizo v gostinskem lokalu, smo za liter kakovostnega vina odšteli 15,77 evrov. Za ta znesek je bilo treba v letu 2020 delati povprečno 128 minut.

S povprečno mesečno plačo bi si tako lahko privoščili v gostinskem lokalu 77 litrov kakovostnega vina.

V letu 2019 smo porabili povprečno 36 litrov vina na prebivalca, od tega 65 odstotkov belega, še kažejo podatki statističnega urada.

Na martinovo so na mizah tudi značilne jedi. »Obvezne« sestavine martinove pojedine so perutnina, mlinci in dušeno rdeče zelje. 

Praznujejo tudi Martine in Martini

11. november ni samo praznik vina, ampak tudi osebni praznik številnih prebivalcev in prebivalk Slovenije.  Na ta dan jih praznuje rojstni dan 5686 in med temi je natančno 180 Martinov in 181 Martin.

Starejše novice