Slika je simbolična.
Topli poletni dnevi številne pustolovce, navdušence nad naravo in ljubitelje aktivnosti v naravnem okolju premamijo, da se odpravijo v gore. Da bo planinarjenje čim bolj prijetno in varno, je Planinska zveza Slovenije izdala varnostne napotke.

Med poletjem se številni namesto na morje raje odpravijo v gore na sproščujoč oddih in svež gorski zrak. Bližnje planine pa so odlična izbira tudi za vikend izlete in poletne aktivnosti v naravi.

Kljub temu da so lahko avanture v gorah izredno prijetne in vznemirljive, pa zahtevajo tudi posebno pozornost in skrb za varnost. Planinska zveza Slovenije se je zato odločila, da izda preventivne napotke pred poletno planinsko sezono

»Ko se odpravimo v gore, se nikoli ne moremo zanašati na to, da se nam ne bo zgodila nesreča«

Kot so izpostavili na novinarski konferenci pred začetkom poletne planinske sezone, je pred odhodom v gore izredno pomembna ustrezna priprava in znanje prve pomoči, saj gore ne dopuščajo napak in norenja. 

»Ko se odpravimo v gore, se nikoli ne moremo zanašati na to, da se nam ne bo zgodila nesreča. Ključnega pomena je, da smo pripravljeni in obvladamo osnove prve pomoči, saj nas to znanje lahko reši življenja,« je poudarila Marjana Hostnik, izkušena gorska reševalka in predavateljica prve pomoči.

Pridobite informacije o turi ali si najemite gorskega vodnika

Ključno je tudi pravilno pridobivanje informacij o določenem planinskem izletu ali turi. Informacije o poti morajo biti preverjene in objektivne.

»Dobimo jih lahko na preverjenih spletnih portalih, kot je spletna stran Planinske zveze Slovenije ali v tiskanih planinskih vodnikih. Seveda so dobrodošle dodatne informacije z družbenih omrežij ali izkušnje posameznikov, se je pa treba zavedati, da gre v večini za subjektivne ocene v smislu - Kar je meni lahko, ni nujno tudi tebi oziroma te bo spravilo v nevaren položaj,« je opozoril Matjaž Šerkezi iz Planinske zveze Slovenije in dodal:

»V kolikor priprave v gore, hoje niste vešči in v primeru, da si želite zahtevnejše ture, si najemite gorskega vodnika ali planinskega vodnika. Z njim bo izlet varnejši. Vsekakor pa preverite njegove kompetence in usposobljenost.«

Pred obiskom gora upoštevajte te preventivne nasvete

  • Načrtujte: Preden se odpravite na planinski izlet, preučite svojo pot. Pozanimajte se o njeni težavnosti in dolžini. Vedno preverite vremensko napoved in razmere na poti in jih upoštevajte.
  • Oprema: Poskrbite, da imate s seboj primerno opremo za svoj izlet. Ta vključuje planinske čevlje, topla oblačila, brezalkoholno tekočino, zemljevid in kompas, prvo pomoč, naglavno svetilko in zaščito pred soncem.
  • Telesna in psihična priprava: Hoja v gore je fizično zahtevna. Poskrbite, da ste med letom v dobri telesni kondiciji. Za obisk gora velja načelo postopnosti od manj zahtevnega do zahtevnejšega; od nižjega do višjega. Prva planinska tura naj ne bo v visokogorju, težje vzpone si prihranite za poznejši del poletja, ko boste dobro uhojeni in bolje telesno pripravljeni.
  • Spoštujte naravo: Upoštevajte, da so gore dom številnih živali in rastlin, ki živijo v zahtevnem okolju. Smeti odnesite v dolino. Smeti so tudi olupki od banan in agrumov. Glasna glasba in kričanje v gorah nimata svojega mesta
  • Bodite previdni: Pazite na padajoče kamenje, zlasti na strmih pobočjih. Bodite pozorni na nevarnosti, kot so nevihte in izčrpanost.
  • Obveščajte druge: Sporočite vam znani osebi, kam odhajate in kdaj načrtujete vrnitev, da bo v primeru nepričakovanih dogodkov obveščena o vaših težavah ter bo vedela, kje vas iskati.
  • Ostanite na označenih planinskih poteh: Sledite označenim potem in se s tem izognite nepotrebnemu tveganju na brezpotjih. V Sloveniji imamo 10 tisoč kilometrov markiranih in vzdrževanih planinskih poti in ni razloga, da iščete brezpotja, destinacije, ki so na neki način rezervirane za alpiniste z izkušnjami, na primer poti do določenih bivakov. Bivaki niso objekti za turistično spanje, ampak izhod v sili za izkušene planince.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice