Županske volitve so tik pred vrati. V 53 občinah je kandidat za župana zgolj eden, v 57 občinah dva, v preostalih 202 občinah pa je kandidatov več.

V Sloveniji imamo skupno 212 občin in 618 kandidatov za župana. Kar 511 kandidatov je moškega spola, ženskega spola 'samo' dobrih 17 odstotkov.

Od 212 občin je 12 mestnih občin. Za naziv župana se v mestnih občinah poteguje 74 kandidatov. Največ kandidatov za župana mestne občine je v Mariboru, kar 15. Za župana glavnega mesta Slovenije pa se poteguje 9 kandidatov, od tega štiri ženske.

Najstarejši kandidat 60 let starejši od najmlajšega

Najstarejši kandidat za županski stolček je star 82 let, kandidira pa za župana Ljubljane. Najmlajši kandidat pa je 22-letni Til Šiles, ki kandidira za župana v Zagorju ob Savi.

Kako je s številkami v Podravju?

Skupno število kandidatov za župana v 41 občinah je 109. Od tega je 90 kandidatov moškega spola.

V 16 občinah je zmagovalec že znan, saj kandidira samo en kandidat. V občinah BenediktCerkvenjakDuplekLenart, Lovrenc na Pohorju, Pesnica, PodlehnikRače - Fram, StaršeSveti Jurij v Slovenskih GoricahSveti TomažZavrč in Žetale je to moški, v občinah Sveti Andraž v Slovenskih GoricahSelnica ob Dravi in Kungota pa ženska

Največ kandidatov za župana je v Mestni občini Maribor, kjer kandidira 15 kandidatov, od tega 13 moških in dve ženski. Mariboru po številu kandidatov sledita Dornava in Ptuj z po osmimi kandidati.

V desetih občinah bo zmagovalec znan že v nedeljo, saj kandidirata samo dva kandidata.

Še večji razpon v letih med kandidati za občinske oziroma mestne svete.

Najstarejši kandidat v Sloveniji ima zavidljivih 94 let, najmlajši kandidat pa komaj 18. Skupno število kandidatov za občinske oziroma mestne svete je 18.671.

Pri kandidatih za občinske oziroma mestne svete so ženske precej bolj enakovredno zastopane, saj jih je 45 odstotkov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice