Ob pričetku stavke poštnih delavcev so se oglasili v vodstvu Pošte Slovenije in predstavili svoje razloge zakaj na trenutne zahteve sindikata ne morejo pristati.

Vodstvo Pošte Slovenije se je na današnji tiskovni konferenci odzvalo na zahteve stavkajočih, obrazložilo posledice stavke, svoje stranke pozvalo k razumevanju, sindikate pa k zbližanju stališč in k sklenitvi ustreznega dogovora. 

Dodaten dvig plač bi jih obremenil za 12 milijonov evrov

Trenutno povprečno mesečno izplačilo v dostavi znaša 1040 evrov neto, za zaposlene za poštnimi okenci pa 1194 evrov neto. Ugoditev stavkovnim zahtevam sindikata bi pomenila, da bi pošta z letom 2020 začela poslovati negativno. Poleg že februarja dogovorjenega šest milijonov evrov težkega povečanja mase plač v letošnjem letu ter dodatnih 11 milijonov evrov v letu 2020, bi dodaten desetodstoten dvig pomenil še dodatnih 12 milijonov evrov

Zato po oceni generalnega direktorja Pošte Slovenija Borisa Novaka na takšen dvig plač ne morejo pristati: " Po našem mnenju je stavka neupravičena, saj že obstoječi sporazum izboljšuje pogoje za zaposlene," in dodal: "Zato smo na pogajanjih povedali, da se sicer lahko pogovarjamo o zvišanju plač in dogovor prenesemo v leto 2020, ko se bodo začela tudi pogajanja o novi kolektivni pogodbi."

Stavka manj kot tretjina, pri dobavi naj ne bi bilo večjih težav

Novak je še izpostavil, da se stavki tokrat ni pridružil Sindikat delavcev prometa in zvez pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, saj ocenjuje, da je februarja sklenjen dveletni dogovor dober in da ga delodajalec izvaja. Od takrat sklenjenega dogovora, v katerem so reševali vse nakopičene težave glede njihove primarne zahteve po razbremenitvi zaposlenih, ni odstopil tudi Sindikat poštnih delavcev.

Cilj uprave ostaja čim prejšnje zbližanje stališč in sklenitev dogovora, a v času stavke bo gotovo prihajalo do nekaterih motenj. Po njihov neuradnih podatkih stavka manj kot tretjina zaposlenih, največ v Kopru in v Celju, je povedal član poslovodstva Andrej Rihter. Po Rihterjevih besedah so s sindikatom za čas stavke podpisali dogovor o obsegu opravljanja storitev, ki je nekoliko večji, kot ga sicer določa zakon o poštnih storitvah.

Vinko Filipič, drugi član poslovodstva, je stranke Pošte Slovenije pozval k razumevanju, vse informacije pa sproti objavljajo na spletni strani. Za poslovne stranke so tudi odprli vse linije njihovih skrbnikov in dežurno službo.

Filipič je še opozoril: "Naša konkurenčna pozicija se s stavko poslabšuje, saj delujemo v zelo konkurenčnem okolju zlasti pri paketnem poslovanju."

Vodja pogajalske skupine z delodajalske strani Karmen Lebe Grajf je sicer priznala, da stavka pomeni pretres za sistem, ampak je zavrnila navedbe, da naj bi prišlo do sesutja sistema dobave, kot so trdili v sindikatu. Ravno tako študentom niso grozili z odpovedjo sodelovanja v primeru, če se udeležijo stavke. 

Po Novakovi oceni še nimajo točne ocene o škodi, ki jo dnevno povzroča stavka, ampak prihaja že do odpovedi pogodb s strani posameznih poslovnih uporabnikov poštnih storitev. 

Pogajanja z enim od dveh sindikatov bodo nadaljevali jutri, v primeru neuspeha pa bo o odstopu z mesta generalnega direktorja začel razmišljati šele, ko bi to predstavljalo bistveno oviro za premagovanje razkoraka med vzdržnim poslovanjem in nerealnimi pričakovanji sindikatov.

Po navedbah predsednik Sindikata poštnih delavcev Saša Gržiniča naj bi sicer danes delo ustavili po vsej državi, največji delež na Obali, od koder sindikat tudi prihaja, visoka je bila udeležba tudi v Mariboru, Celju, Novem mestu in Kranju. Po njihovih ocenah naj bi stavkalo več kot polovico zaposlenih na Pošti Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice