Foto: Bobo
Policisti danes začenjajo s preventivno akcijo za večjo varnost voznikov in voznikov motornih vozil.

Od danes, 5. junija 2023, do nedelje, 11. junija 2023, sočasno potekata evropsko usklajena akcija »hitrost« ter nacionalna preventivna akcija »varnost motoristov«.

V tem času bodo policisti preverjali, ali vozniki vozijo prehitro, preverjali pa bodo tudi tehnično brezhibnost vozil in psihofizično stanje voznikov.

Policisti voznikom svetujejo, da upoštevajo omejitve hitrosti na cestah. Dolgoročni cilj preventivnih akcij je, da vozniki tak način vožnje ohranijo tudi po tem, ko poostreni nadzori ne potekajo več.

Za lastno varnost lahko največ naredimo vozniki sami

Za varnost na cestah moramo poskrbeti vozniki sami. 

»Dosledno moramo spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila,« so zapisali na spletni strani policije.

Policija znova opozarja, da naj vozniki prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti.

Največ smrtnih žrtev ob koncih tedna, zvečer in ponoči

Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom zaradi neprilagojene hitrosti voznikov se pripeti ob koncih tedna.

V obdobju zadnjih pet let je največ udeležencev zaradi neprilagojene hitrosti umrlo med počnočjo in eno uro zjutraj.

Vožnja z motorjem naj ne bo sproščanje adrenalina

Motoristična sezona se je za nekatere že začela, za večino pa se bo v prihajajočih tednih. 

Policija zato opozarja, naj vožnja z motorjem ne pomeni sproščanja adrenalina, preizkusa svojih spodobnosti na cesti in zmogljivost lastnega jeklenega konjička, ampak predvsem uživanje v varni vožnji.

Vozniki, pazite na motoriste

Policija vse voznike poziva, naj bodo na cestah pozorni, saj so motoristi še posebej ob lepem vremenu pogostejši udeleženci v prometu, zaradi ozke silhuete jih lahko hitro spregledate.

Pomembno je, da vozniki pozorno spremljajo promet, svetujejo pa tudi stalno previdnost, pripravljenost in predvidevanje situacij.

Starejše novice