Slika je simbolična.
Pregovorno muhasto aprilsko vreme se tej oznaki vsaj letos ne bo izneverilo.

Zadnjih nekaj dni je minilo v znamenju hladnih juter in ponekod tudi pozebe, za katero so bila še posebej dovzetna cvetoča sadna drevesa.

Škodo bodo lahko ocenili po enem do dveh tednih, so sporočili pred dnevi sporočili s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ko si bodo njihove strokovne službe ogledale nasade in ugotavljale posledice nizkih padavin.

Vremenska motnja

Vremenoslovci Agencije Republike Slovenije za okolje v sredini meseca aprila pričakujejo, da bo vztrajalo razmeroma hladno in spremenljivo vreme.

V minulih letih je dele države večkrat prizadela spomladanska pozeba. Aprila 2021 je bila še posebej huda. 

Že v četrtek bo območje Alp in severnega Sredozemlja zajela dokaj izrazita vremenska motnja, »nad severnim Jadranom bo nastalo tudi samostojno ciklonsko območje«, so sporočili.

Meja sneženja se bo spustila

Kaj pa to pomeni za Slovenijo? Dež bo njen večji del zajel že zjutraj, čez dan pa se bodo padavine le krepile. Kot ugotavljajo vremenoslovci, bo jutro predvidoma toplejše od popoldneva. 

Spustila se bo tudi meja sneženja, in sicer v četrtek popoldne in v noči na petek – kot so sporočili, bo meja sneženja »dokaj nizko, večinoma med 500 in 800 metrov nad morjem«. V gorah, nad nadmorsko višino okoli 1200 metrov, bo lahko po napovedih meteorologov zapadlo tudi okoli pol metra snega.

Zelo verjetno bo snežilo tudi v Gornjesavski dolini, kjer bo predvidoma zapadlo do okoli 25 centimetrov južnega snega. Podobno bo tudi na gorskih prelazih proti Avstriji in Italiji, dež pa bo lahko prešel v sneg tudi ponekod na Notranjskem in Kočevskem.

Vseeno pa sneženja prav do nižin ne pričakujejo.

Razmere v visokogorju

Sneženje v aprilu sicer ni nekaj povsem nenavadnega, opozarjajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje in dodajajo, da aprila v visokogorju pogosto izmerijo tudi najvišjo skupno snežno odejo celotne zimske sezone.

Nevarnost snežnih plazov je sicer nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov zmerna, 2. stopnje, nižje pa majhna, 1. stopnje. Nevarna so zlasti strma pobočja z napihanim snegom, ki so na različno usmerjenih pobočjih. Tam se lahko pod večjo obremenitvijo sproži snežni plaz kložastega snega. Ob otoplitvi se lahko iz sten in grap pojavljajo manjši do srednji veliki plazovi nesprijetega snega.

Nižje je snežna odeja po večini stabilna in dobro preobražena. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage.

Več sočnega vremena prihodnji teden

V petek se bo vreme umirjalo, padavine bodo od zahoda ponehale. V soboto in nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, nastajale bodo krajevne plohe. V prihodnjem tednu kaže na nekaj več sončnega vremena, tudi temperature bodo počasi vsaj nekoliko porasle.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice