Lynx Freeride je športna ekipa, ki organizira nepozabne počitnice turne smuke na gori Gjeravica na Kosovu.

Lynx Freeride je ideja dveh deskarjev prostega sloga - Sebastiana Flessa iz Zagreba in domačina Hamda Hisarija. Skupaj pripravljata nepozabne počitnice turne smuke.

V obsežnostih, ki jih ponuja gora Gjeravica na Kosovu, sta videla priložnost za trženje turne smuke. Zdaj je ta destinacija ena izmed edinih v Evropi, ki ponuja popolen umik od civilizacije, svež sneg in neprevožene poti vsak trenutek. 

Gora Gjeravica leži na tromeji z Albanijo, Kosovom in Črno Goro. Na gori ni smučišč ali druge civilizacije. Le pastirji, ki poleti pasejo živino in hotel namenjem turistom. Pozimi hotel prevzame Lynx Freeride, poleti ga obiščejo navdušenci neokrnjene narave in miru. 

Foto: Denis Janežič

Za vsakega nekaj

Posebnost tovrstnega dopusta so neskončne možnosti še ne prevoženih strmin. Gjeravica ponuja tako strmine, kot položne smeri. Zato je lokacija primerna za profesionalne športnike in začetnike.

Turiste zmeraj vodi usposobljena ekipa, ki glede na znanje skupine izbira najprimernejše poti. Časovne omejitve ni, voziš lahko cel dan. Lynx Freeride omogoča tudi nočno smuko ob polni luni. 

Foto: Denis Janežič

Z ratragi naokrog

Ker tam ni civilizacije, ni urejenih poti. Zato te prevažajo z ratraki, prilagojenimi potniškemu prometu. Tudi prevoz do hotela poteka z ratraki. Ko v nižinah ni dovolj snega, pa z džipi.

Dostop z osebnimi avtomobili ni mogoč. Ratraki so namenjeni predvsem prevažanju smučarjev in deskarjev do vrhov Gjeravice. Nekatere izhodiščne točke spusta zaradi strmin zahtevajo dodatno hojo. 

Foto: Denis Janežič

Potek dneva

Okrog osme ure zjutraj se celotna ekipa ekspedicije zbere na zajtrku, nato se odpravijo med vrhove. Zmeraj so prisotni trije vodiči, ki se pred odpravo pozanimajo o sposobnostih turistov.

Preučijo tudi vremenenske razmere in izberejo varne ter primerne poti. Pot je zmeraj prilagojena skupini in varnosti. Nato se z ratrakom povzpnejo na prvi vrh, pa drugi, tretji, vse dokler turiste držijo noge. To lahko traja tudi cel dan, omejitev ni. Če se pojavi lakota, se vrnejo v hotel ali hrano zagotovijo na ratraku. 

Foto: Denis Janežič

Pri spustih je zmeraj prvi vodič, ki preveri pogoje, nato se posamezno spuščajo turisti. Za zadnjim se spusti drugi vodič, v primeru da se komu kaj zgodi. Tretji vodič vozi ratrak. Vodiči imajo opravljene licence in večletne izkušnje s terenom, kjer vodijo.

Popoldan ali zvečer se utrujeni in zadovoljni turisti vrnejo v hotel, kjer večerjajo, se družijo in se pripravijo na naslednji dan poln adrenalina.

Sproščeni domačini

Navada je tam takšna, da imajo vsi orožje. Tako imajo številni v Sloveniji navado za nekatere praznike v zrak spuščati rakete, tam pač streljajo. In to za domačine ni nič čudnega. V zrak streljajo vsakič, ko kdo med spustom izpelje dober trik, ko se kdo izgubi, ko so veseli. 

Uporabo orožja ponudijo tudi turistom. Kljub sproščenosti pa so ob uporabi orožja zelo previdni. Če prisotnost orožja skupini ni prijetna, ga pospravijo. 

Sicer so zelo prijazni, privoščljivi, ustrežljivi. Zadovoljstvo turistov jim menda pomeni več kot denar.

Foto: Denis Janežič

Samooskrbni hotel

Hotel je toliko oddaljen od socializacije, da je samooskrben. Na začetku sezone ga pripravijo, napolnijo zaloge, nato se v dolino vračajo le po nujne stvari. Hotel je običajno popolnoma zasnežen. Do vhoda je narejen snežni tunel, tudi okna v sobah so zasnežena. Ko je snega veliko, v hotelu ni signala.  

Sicer pretiranega udobja ni. Tam vladajo balkanske razmere. Če to sprejmeš, je dopust na Gjeravici nepozaben odklop od modernega sveta, ki ti napolni baterije življenjske energije. 

Foto: Denis Janežič

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Bojaan91

Jah zakaj pa ne... sej kakšna pa je verjetnost, da te kdo zadane ko stelja v zrak? Verjetno takšna kot da bi na staveh 22bet zaslužil miljardo :)

Starejše novice