Slika je simbolična (foto: Branka Keser).
Več naših atletov je v finalu diamantne lige.

Svetovni podprvak v metu diska Kristjan Čeh, Tina Šutej v skoku s palico in Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 metrov zapreke bodo zastopali barve slovenske atletike na finalu diamantne lige, ki bo konec tedna v ameriškem Eugenu.

Tam je lani na svetovnem prvenstvu Čeh osvojil zlato, letos pa bo v Oregonu branil lansko zmago v diamantni ligi.

Tekmovanje se bo začelo že pred poldnevom po lokalnem času, da bo na ogled v poznih večernih urah v Evropi. V soboto, prvi dan finala, bosta tekmovali Šutej in Mišmaš Zrimšek, v nedeljo pa še Čeh.

Slednji je 10. septembra na mitingu zlate serije Svetovne atletike v Zagrebu zmagal z 68,48 metra. Na tekmi ni bilo Šveda Daniela Stahla, olimpijskega zmagovalca, ki je letos v Budimpešti na svetovnem prvenstvu v izjemno izenačenem obračunu Čeha v zadnjem metu tekme potisnil na drugo mesto.

Na prvem dvoboju Stahla in Čeha po svetovnem prvenstvu je v Talinu 30. avgusta slovenski rekorder zmagal z 68,39 metra, Stahl je za drugo mesto vrgel 66,89 metra.

Slovenski orjak iz vasice Podvinci pri Ptuju je nato 4. septembra na mitingu srebrne svetovne serije v Bellinzoni v Švici zasedel drugo mesto s 67,15 metra, Stahl ga je premagal za devet centimetrov.

»Dva meta sta mi zelo dobro uspela. Sem še vedno v dobri formi, to je lep obet za finale diamantne lige, kjer bom branil lansko zmago,« je po nastopu v Zagrebu napovedal Čeh.

Pred štirimi dnevi je v hrvaški prestolnici Mišmaš Zrimšek v neolimpijski disciplini na 2000 m z zaprekami osvojila tretje mesto s slovenskim rekordom 5:53,38 in je sedaj četrta najhitrejša vseh časov na svetu.

»Žal sem zbolela pred tednom dni. Kljub temu sem dobro tekla, jezi me, ker sem eno mesto spet izgubila v zaključku. Obenem je to tudi dobra popotnica za finale diamantne lige,« je po nastopu povedala slovenska rekorderka.

Tina Šutej je bila lani tretja v finalu diamantne lige, preskočila je 4,61 metra. Naslov bo branila Avstralka Nina Kennedy. Prav tako kot Čeh je tudi Šutej pred dnevi tekmovala v Bellinzoni in bila peta. Preskočila je 4,38 metra, s 4,73 metra je zmagala Sandi Morris iz ZDA, zlata na dvoranskem svetovnem prvenstvu lani in trikrat srebrna na svetovnem prvenstvu na prostem.

Šutej je na letošnjem svetovnem prvenstvu tako kot lani osvojila četrto mesto.

Kmalu tudi konec atletskega pokala Slovenije

Finale diamantne lige je bilo lani 7. in 8. septembra v Zürichu, letos bo prvič v ZDA, v Eugenu.

Vnovič bodo trije slovenski predstavniki v finalu, kar se je lani primerilo prvič v zgodovini te najprestižnejše serije mitingov v kraljici športov.

Za večino preostalih slovenskih atletinj in atletov bo konec stadionske atletske sezone v Novem mestu. V dolenjski prestolnici bo v soboto in nedeljo finale atletskega pokala Slovenije, oba dneva se bo tekmovanje začelo ob 15.30.

Komentarji (1)

INVESTIGATOR (ni preverjeno)

Orjak. Le kje dobi cote in čevlje...?

Starejše novice