Stanje v mariborskem Ljudskem vrtu je po vsakem dežju slabše. Streha zamaka, na stebrih se pojavlja plesen, pisarne pa so opremljene z vedri. Kaj na to poreče lastnica Mestna občina Maribor? Kdaj bi lahko prišlo do obnove stadiona?

Ni več skrivnost, da se mariborski Ljudski vrt sooča z vse več težavami. Tako, če boste ob dežju obiskali notranjost stadiona, naj vas škafi in vedra po hodnikih ter pisarnah nikar ne presenetijo.

To je bilo dobro vidno tudi na avgustovski povratni tekmi konferenčne lige, ki so jo nogometaši Maribora odigrali v nalivu. Ta pa ni oviral zgolj igralcev na zelenici Ljudskega vrta, temveč tudi novinarje. 

Prenovljena streha nad tribuno Marcos Tavares ob dežju namreč močno pušča prav nad sektorjem, ki je namenjen predstavnikom »sedme sile«, zaradi česar je neuporabna ena od vrst z mizami, ki so namenjene novinarjem.

Do težav pa prihaja tudi na ostalih delih stadiona, v pisarnah, hodnikih in prostorih za VIP, na nekaj z vlago načetih stebrih pa se že nabira plesen. Tako smo neuradno izvedeli, da se je pred časom pred eno od evropskih preizkušenj ob močnejšem dežju v slačilnici gostujočega kluba sesul del stropa.

Vendar, Nogometni klub Maribor je zgolj najemnik Ljudskega vrta, lastnica stadiona pa je Mestna občina Maribor. Zato smo se za odziv na trenutno stanje stadiona obrnili na mariborsko občino in jo povprašali o morebitni prenovi stadiona.

Strehe Ljudskega vrta v preteklih letih niso bile predmet obnov

Z vsakim dežjem je škoda na stadionu vse večja, tako pod vzhodno, južno, severno in zahodno tribuno. Da se prepreči nadaljnja škoda, bo treba čim prej posredovati z ustreznimi deli, mrmrajo obiskovalci tekem. Jasno pa je, da bodo stroški z odlašanjem iz meseca v mesec vse višji.

Na Mestni občini Maribor so za Mariborinfo razložili, da so seznanjeni s problematiko v Ljudskem vrtu, natančneje z zamakanjem strehe na zahodni tribuni in na severnem ter južnem platoju. 

»Strehe niso bile predmet obnov, ki so se izvajale v preteklih letih, zato ne gre za nestrokovno izvedbo del, ampak dotrajanost,« poudarjajo na mariborski občini.

Ob tem pa dodajajo, da je bilo zaradi tehnično zahtevne sanacije v preteklem letu naročeno izvedensko mnenje s popisom ukrepov, s katerimi so želeli zagotoviti ustrezno sanacijo. 

Do obnove bi lahko prišlo v naslednjem letu

Na podlagi izdelane dokumentacije je bil tako v letu 2022 izveden tudi javni razpis za izbor izvajalca del, ki pa se je kljub ponovitvi postopka zaključil neuspešno, saj se na razpis ni odzval noben ponudnik oziroma je edina prejeta ponudba presegala zagotovljena sredstva. 

»V letu 2023, zaradi omejenih zmožnosti proračuna, ni bilo mogoče pristopiti k sanaciji. V kolikor bodo v letu 2024 zagotovljeni finančni viri, bi lahko obnovo načrtovali v letu 2024. Zaradi še vedno nestabilnega stanja cen na trgu je oceno stroškov težko napovedati,« v svojem odzivu zaključujejo na Mestni občini Maribor.

Starejše novice