FOTO: Peter Dominko
Aluminij se je poleti poslovil od prve lige, prenovljena ekipa pa bo zimo preživela na drugem mestu 2. SNL. Miran Lipovac, športni direktor Kidričanov, ki sestavljajo tudi dekliško nogometno piramido, je zadovoljen z jesenskim izplenom.

Kidričani so poleti obrnili nov list v svoji zgodovini, saj so se po šestih prvoligaških sezonah znova znašli med drugoligaškimi klubi.

Robert Pevnik je ostal na klopi rdečih, je pa 53-letni strateg v poletnih pripravah uigraval praktično povsem prenovljeno ekipo. V primerjavi s prvoligaškim kadrom so v »šumi« ostali zgolj Nik Marinšek, Tin Martić, Jaka Bizjak in Marko Brest.

Pomlajeno moštvo jeseni ni razočaralo, nasprotno, v Kidričevem so zadovoljni z izplenom. Nogometaši Aluminija so ob treh remijih dobili 12 ligaških preizkušenj, kot edini to jesen pa so v uvodu sezone premagali vodilno Rogaško.

Slatinčani na vrhu lestvice bežijo za štiri točke, večji del prednosti pa so si pridelali na tekmi zadnjega jesenskega kroga, v katerem so v Kidričevem po preobratu slavili tesno, a pomembno zmago. Po derbiju vrha lestvice je za Ptujinfo spregovoril Miran Lipovac, športni direktor Aluminija.

Jesenska ocena je pozitivna

»Poleti smo se popolnoma na novo preštevali in imamo trenutno 17 novih igralcev, odločili smo se, da bomo sistematsko pričeli s sestavo moštva. Temu primerno je tudi starostno povprečje ekipe, ki šteje 21 let in dva meseca. 

Ekipa je zelo mlada in zagotovo tudi perspektivna, vemo pa, da pri tako mladih ekipah velikokrat pride do nihanj v igri. Moram povedati, da smo bili kar malce presenečeni in je bilo nihanj jeseni manj, kot smo pričakovali,« je uvodoma dejal športni direktor rdečih.

Kidričani so jeseni izgubili trikrat, ob porazu z Rogaško pa so morali čestitati še Kranjčanom in Dobljanom, ki so jeseni prekinili tudi deset mesecev dolgo serijo neporaženosti Novomeščanov.

Lipovac, ki je obenem član klubskega upravnega odbora, je jesenskemu delu sezone, v katerem so se Kidričani prebili tudi osmino finala Pokala Pivovarna Union, podelil pozitivno oceno:

»Ocena tega polletja je vključno z zadnjo tekmo pozitivna. Pogledali bomo, kaj smo delali prav in kaj narobe, na osnovi analiz pa bomo sistematično pristopili k spomladanskemu delu sezone. 

Zopet bomo pogledali, kaj imamo v naši nogometni šoli. Poudarek je na mladih, če še lahko rečemo bolj mladih, kot smo že. Članski ekipi želimo priključiti čim več igralcev iz lastne šole.«

FOTO: Niko Časar

Derbi z Rogaško odločile malenkosti

»Smo zadovoljni. Zadnja tekma z Rogaško je bila prava prvenstvena. Fantom nimam ničesar zameriti, v tekmo so šli častno in borbeno, predvsem pa brez strahu. 

Malenkosti, ki so pripeljale do tega, da je nasprotnik zmagal, bi se lahko obrnile tudi v našo korist. Niso se, tudi prav! Delali bomo, da bo v prihodnje boljše, smo pa, kot sem že povedal, pozitivno presenečeni nad točkovnim zbirom,« se je Lipovac dotaknil še zadnje jesenske tekme.

Kot že zapisano, so se v Kidričevem veselili Slatinčani, ki so niz brez poraza podaljšali na neverjetnih 15 tekem, Aluminiju pa so tako pobegnili na štiri točke prednosti. 

V zadnjem jesenskem krogu bi se lahko razpletlo tudi drugače, saj so rdeči z golom Tina Martića dobili prvi polčas. Slatinčani so z nekaj sreče izenačili po strelu Marka Musulina, ki je zadel enega od domačih branilcev, kmalu zatem pa se je pred golom Aluminija odlično znašel še Nejc Gradišar.

Želijo zgraditi čvrste temelje

»Vedno smo bili ambiciozni, tudi zdaj je tako, želimo pa postopoma sestaviti zgodbo, da v prvo ligo ne bi šli samo na izlet za eno leto, ampak da znova igramo nogomet tudi v prvi ligi. 

Za to moramo najprej pripraviti okostje lastne ekipe, glede na višji rang tekmovanje pa bi potem ekipi dodali še dva, tri igralce za dvig kakovosti,« je športni direktor odgovoril na vprašanje, če je povratek med prvoligaše že letošnji cilj kluba.

Podobnega recepta so se v Kidričevem že poslužili v preteklosti, ko so v šestletno prvoligaško obdobje vstopili z domačimi talenti, med katerimi so bili Dejan Petrović, Matic Vrbanec, Luka Janžekovič in drugi.

Nenazadnje tudi mladincem Aluminija po 15 krogih državnega prvenstva kaže zelo dobro, na četrtem mestu lestvice za vodilno Ilirijo zaostajajo za pet točk, selekcija do 15 let pa se z Muro, Mariborom, Krškim in Celjem bori za vrh vzhodne skupine.

Dobro pa kaže tudi dekliški selekciji do 13 let, ki letos pod imenom ŽNK Podravje Aluminij premierno nastopa na državni ravni. Mlade Štajerke za vodilnima Posavjem in Pomurjem zaostajajo zgolj za točko. 

Po informacijah Ptujinfo pa ni izključeno, da bi Aluminij že v prihajajoči sezoni razpolagal s celotno piramido dekliškega nogometa. Bo z grbom Aluminija na prsih igrala tudi članska ženska ekipa?

»Res je, dobro ste obveščeni, delamo na tem, da bomo imeli tudi dekliške selekcije. Kako in kaj bo glede tega, bomo videli po sestankih. Glede na naše pogoje želimo nežnejšemu spolu omogočiti, da jim je mesto v naši sredini in lahko tukaj kakovostno trenirajo. Temu primerno se bomo tudi organizirali.«

FOTO: Niko Časar

S finančnimi sredstvi ravnajo preudarno

»Ne samo, da bodo dekliške selekcije pogoj evropskih licenc, tako smo se odločili tudi v klubu in temu cilju bomo sledili. Pri nas smo vedno sledili modernizaciji, vselej smo počeli nekaj novega, času in zmožnostim primerno. 

Preudarno ravnamo s finančnimi sredstvi, ki so nam na razpolago v teh hudih časih. Hvaležni smo za vsak evro, ki nam je omogočen, da lahko ob tekmovanju postorimo še kaj drugega. Tako smo se obnašali ves ta čas do sedaj in tako bo tudi v bodoče. 

Tudi prenovljeno igrišče z umetno travo, ki smo ga otvorili pred kratkim, nam bo pomagalo k temu, da bomo imeli pogoje treniranja na najvišji možni ravni. To igrišče koristimo le takrat, ko so pogoji za delo na naravni travi nemogoči. Ko je le možno, pa treniramo na enem od igrišč z naravno podlago,« je še dejal Lipovac.

V Kidričevem so že pregovorno znani tudi po tem, da razpolagajo z odličnimi pogoji za vadbeni proces, naslednji večji projekt po izgradnji tribune in postavitvi reflektorjev pa bi lahko bila izgradnja novih slačilnic.

Kot so v klubu spomnili ob nedavni otvoritvi igrišča z umetno travo, je slačilnice potrebno urediti zaradi večjega števila otrok v nogometni šoli, vzpostavljanja dekliških selekcij pa tudi zahtev NZS.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice