Letošnji dogodek posvečajo 1950-letnici prve omembe mesta – antične Poetovione. Prvi osrednji festivalski dogodek bo 13. aprila v Dominikanskem samostanu na Ptuju.

Obiskovalci bodo lahko poskusili preko sto vrhunskih sauvignonov iz celega sveta več kot petdesetih vinarjev iz Slovenije in njene soseščine. Kot posebnost bodo v pokušino ponudili najboljše slovenske cabernet sauvignone, potomce sauvignona in cabernet franca.

Salon Sauvignon Ptuj 2019 – vino v mestu tisočletij je festival, ki je »mendarodnega značaja in se dogaja na Ptuju« poudarja vodja festivala, Slavko. P. Dobnik, in dodaja, da je »vzhodna Slovenija, zaradi klimatskih pogojev, izjemno primerna za sauvignone. Zato je logično, da je festival na Štajerskem.« Festival gradijo na istovetnosti Ptuja kot mesta tisočletij umetnostnozgodovinske dediščine in tisočletne vinske zgodovine.

V notranjem dvorišču Dominikanskega samostana pa bo letos spet oživela odprta kuhinja. Tokrat bodo štajersko kulinariko s svetovljanskim  priokusom na temo sauvignona ponudili gostilna Ribič, Grand hotel Primus, gostilna Grabar in Štajerska hiša kulinarike. Na festivalu pa bo prisoten tudi legendarni chef svetovnega slovesa Janez Bratovž, ki je mentor izbranim učencem – mladim kuharjem Biotehniške šole Ptuj.

V času festivala Salon Sauvignon bodo skupaj z Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in z Zavodom za turizem Ptuj izvedli dvodnevno študijsko turo po urbanih središčih Maribora in Ptuja. Na turo so povabili turistične in vinske novinarje iz sosednjih držav in Poljske. Tako bodo aktivno promovirali vse kulturne znamenitosti zahodne Slovenije, v središču pa bo tudi  Stara trta, ki pa »ni najpomembnejša v smislu produkta, ampak je 'pikica na i' v zgodbi zakaj se gost odloči zakaj sploh pride k nam. Ponavadi pa ga navduši še vse drugo, ne pa samo pogled na samo trto,« pravi Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje.

Strokovna komisija bo v torek, 2. aprila, v Salonu umetnosti na Ptuju, ocenila festivalske sauvignone. Najboljših osem bo umeščenih na letošnji Master Class osrednjega festivalskega dogodka.

Prav tako bodo v naslednjem tednu v Salonu umetnosti na Ptuju postavili in 8. aprila ob 19. uri tudi uradno odprli razstavo festivalskih fotografij avtorice Maje Žerak in avtorja Borisa B. Voglarja in Stanislava Zebca – Stanča. Istočasno bodo v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj – Ormož v istih prostorih odprli pregledno razstavo vinske zgodovine Ptuja, katere avtor je kustos Andrej Brence.

Slavko P. Dobnik je od tem dodal, da bodo »od zdaj naprej vsako leto delali na eni nosilni fotografiji. Salon Sauvignon je 'art & wine festival', prepričani smo, da je vino vrhunska kultura in zato zahteva tudi vrhunski kontekst, vrhunsko fotografijo, preko katere podajamo idejo festivala in vina. Zelo pomembno je, da delamo na umetnosti in prek vina, ki je visok umetniški izdelek, raziskujemo zgodovino umetnosti.« Umetnica letošnjega festivala je fotografinja Tanja Verlak, njene fotografije bodo razstavljene v refektoriju Dominikanskega samostana.

12. aprila ob 19. uri pokroviteljica dogodka, Mestna občina Ptuj, vabi na otvoritveni kulturni dogodek ptujskega festivalskega poletja, ki bo v Grajski vinski kleti na Ptujskem gradu.

V času festivala bodo aktivno promovirali vse kulturne znamenitosti zahodne Slovenije, v središču pa bo Stara trta, ki pa »ni najpomembnejša v smislu produkta, ampak je 'pikica na i' v zgodbi zakaj se gost odloči zakaj sploh pride k nam. Ponavadi pa ga navduši vse drugo, kot pa samo pogled na samo trto,« pravi Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje.

13. aprila boste na festivalu doživeli ogromno okusnih stvari, ki jih ne boste samo okušali, ampak jih doživeli z aktivacijo vseh čutil.

Starejše novice