Slika je simbolična.
Obvezna naj bi bila registracija vsakega, ki ima na dvorišču rejno perjad.

V pripravi Evropske komisije je nov podzakonski akt za zakon o zdravstvenem varstvu živali, s katerim bo, če bo seveda sprejet, potrebna registracija vseh oseb, ki doma na dvorišču gojijo perjad. 

Na to je pred dnevi opozorila Slovenska zveza društev gojiteljev pasemskih malih živali preko družabnih omrežij. 

Registracija bo obvezna, četudi imate na dvorišču le eno kokoš ali gos. Z registracijo pa bodo seveda povezani tudi stroški.

Ker bi bilo to državnim veterinarskim službam, zaradi prevelikih stroškov in logističnih težav, to nemogoče izpeljati, bodo ti stroški bremenili rejca.

Tako obstaja bojazen, da bi veliko malih rejcev to prakso opustilo, kar bi v prihodnosti pomenilo velik udarec za rejo perutnine, piše portal Ekodežela.

Registrirati bo potrebno tudi papige in golobe

Iz društva gojiteljev pasemskih malih živali opozarjajo, da nov podzakonski akt za zakon o zdravstvenem varstvu živali opredeljuje obveznost registracije, kjer izjem skorajda ne bo.

Tako se bo moral, če bo akt sprejet, praktično vsak rejec oziroma skrbnik ptičev vpisati v nacionalno zbirko podatkov z geografskimi koordinatami kraja, kjer živali gojijo.

Med ptiči, ki jih bo v prihodnosti morda treba registrirati, so tudi piščanci, purani, pavi, pegatke, fazani, prepelice, jerebike, noji, race, gosi, labodi ter celo papige in golobi.

Ali bo Evropska unija zakon sprejela bo znano v prihodnjih mesecih.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

ffra-ffra (nepreverjen)

Kokoške za samooskrbo z jajci? Škodijo izgledu kmetijskega gospodarstva, uničujejo lepo pokošeno travo, onesnažujejo okolje, od porabljenih jajc se ne plača DDV, itd..

Starejše novice