Slika je simbolična.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes zaradi vse pogostejših primerov okužb z opičjimi kozami v številnih državah prvič podala konkretna priporočila za spolno vedenje.

Med drugim priporoča zmanjšanje števila spolnih partnerjev, razmislek o spolnih odnosih z novimi partnerji in izmenjavo kontaktov.

»Poleg prenosa s spolnimi stiki se lahko opičje koze prenašajo tudi v gospodinjstvih, in sicer s tesnimi stiki med ljudmi, kot sta objemanje in poljubljanje, ter z okuženimi brisačami ali posteljnino,« je opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Hkrati je poudaril, da bo izbruh okužb mogoče ustaviti le, če se države, skupine in posamezniki izobrazijo, resno obravnavajo tveganja in sprejmejo ukrepe, ki so potrebni za ustavitev prenosa in zaščito ranljivih ljudi, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije.

Glede cepljenja še vedno ostaja veliko neodgovorjenih vprašanj glede učinkovitosti cepiva in koga točno je treba cepiti. Svetovna zdravstvena organizacija pa množičnega cepljenja zaenkrat še ne priporoča.

Izbruh opičjih koz grožnja svetovnemu javnemu zdravju

Svetovna zdravstvena organizacija je sicer v soboto izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju in hkrati ocenila, da je tveganje po vsem svetu zmerno, razen v Evropi, kjer je visoko.

Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodnoafriških in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov okužb so zabeležili v Zahodni Evropi. Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacija pa so doslej v 78 državah potrdili skupno več kot 18.000 primerov okužb in pet smrti.

Starejše novice