Zvezni urad za statistiko je izračunal, kje so počitnice najdražje in kje najcenejše (Slika je simbolična.).
Vsako leto poslušamo, kako draga je Hrvaška. Nemški turisti so to dvignili na višjo raven in izračunali, kako drage so počitnice v njihovih priljubljenih državah za oddih.

Nemci najpogosteje letujejo v Nemčiji, čeprav so letne počitnice v tujini zanje običajno cenejše. 

Ne glede na to, ali gre za priljubljene južnoevropske destinacije Italijo, Grčijo, Turčijo ali pa Hrvaško, morajo nemški turisti v teh državah za obisk restavracije ali prenočitev v hotelu plačati manj, ponekod celo precej manj kot doma, piše Deutsche Welle.

Grčija in Turčija sta definitivno cenejši

Kot je včeraj objavil zvezni statistični urad v Wiesbadnu, so stroški hotelskih in gostinskih storitev v Španiji v povprečju za 26 odstotkov nižji kot v Nemčiji.

Nemški turisti za nočitev v hotelu ali obrok v restavraciji v Grčiji plačajo 23 odstotkov manj, v Turčiji pa celo 41 odstotkov manj kot v Nemčiji.

Koliko je cenejša Hrvaška?

Na Hrvaškem morajo za te storitve plačati v povprečju 18 odstotkov manj

Nemški turisti morajo med turističnim bivanjem v Švici ali na severu Evrope odšteti precej več od povprečja za Nemčijo. 

Zato je po mnenju nemških statistikov Hrvaška za turiste dražja država od njenih glavnih južnoevropskih konkurentov Turčije, Grčije, Portugalske in Španije.

Draga Švica, poceni Bolgarija in Albanija

Kar zadeva turistične destinacije na jugu in jugovzhodu Evrope, nemški statistiki trdijo, da so cene najvišje v Italiji. 

A tudi te cene so še vedno nižje kot v Nemčiji – v povprečju za 5 odstotkov. 

Najcenejše poletne počitnice so v Bolgariji in Albaniji. V Bolgariji sta prenočitev v hotelu in obrok v restavraciji stala povprečno 55 odstotkov manj kot v Nemčiji, v Albaniji pa 54 odstotkov manj.

Hrvaška je cenejša kot Nemčija (foto: Bobo).

Ceneje tudi pri nekaterih sosedih

Tudi v nekaterih sosednjih državah so cene nižje. V Franciji v povprečju za dva odstotka, v Avstriji pa za tri odstotke. Še manj je treba za iste storitve nameniti na Poljskem (19 odstotkov) ali Češkem (36 odstotkov).

Dražje kot v Nemčiji le še v Skandinaviji

A za Nemce so počitnice v Skandinaviji dražje kot doma. 

Na Danskem morajo za enake storitve nameniti tretjino več denarja, na Norveškem 23 odstotkov, na Švedskem pa dva odstotka več. 

Najdražje je zagotovo v Švici, kjer nemški turisti za hrano in nastanitev plačajo v povprečju 49 odstotkov več kot doma, še piše hrvaški Index.

Starejše novice