Foto: Jure Banfi
Letos se je pravo martinovanje vrnilo na Ptuj, s tem pa smo dobili tudi novo vinsko kraljico.

Letošnje martinovanje je na Ptuj prineslo tudi slavnostni dogodek - kronanje nove ptujske vinske kraljice. To je postala Lucija Kramer, krono pa ji je predala osma vinska kraljica Ptuja Monika Kovačič

Lucija Kramer, ki je prevzela vinski prestol, je rojena leta 1995 na Ptuju mami Ireni in očetu Ivanu. V letu, ko je bila rojena Lucija, je njen oče Ivan začel svojo vinogradniško pot in tako letošnja ptujska vinska kraljica raste skupaj z vinogradništvom že 27 let.

»Vse od rojstva rada opazujem trte, kako rastejo, kako se obdelujejo in kako se ob vinu uživa. Znam ceniti ljudi, ki se trudijo pridelati kakovostno grozdje in vino, cenim pa tudi poznavanje kulture pitja vina.

Sicer tudi sama rada stopim v vinograd, saj je delo v terasah med trtami zame kot del poslanstva, ki ga čutimo v družini,« je na slavnostnem dogodku dejala kraljica našega vina.

Kot so rasle trte, je rasla tudi sama ... 

Ivan Kramer je pot vinogradnika začel ob rojstvu hčerke Lucije. V vinogradništvu Kramerjevih, ki imajo vinograde v Halozah, trte obdelujejo oče Ivan, mama Irena, sin Primož in hči, obenem nova vinska kraljica, Lucija. 

Z Lucijo se srečamo v njenem kozmetičnem salonu. Nova vinska kraljica ni le ljubiteljica žlahtne kapljice, temveč se je tudi sama podala na podjetniško pot. 

Zaupa nam, da ji vloga vinske kraljice pomeni veliko. 

»Pomeni mi čast, da mi je bila vloga sploh zaupana. Je pa tudi odgovornost, da sama dobro odpeljem to vlogo, da izpolnim pričakovanja ali pa še kaj več - tako pri tistih, ki so mi vlogo dali, kot pri tistih, ki cenijo vlogo vinske kraljice,« pravi Lucija Kramer. 

Njena glavna naloga je promocija vina, vinogradništva našega okoliša, mesta Ptuj. 

Sami sicer pridelujejo vina sauvignon, rumeni muškat, laški rizling, chardonnay, renski rizling, traminec, sivi pinot. Sama ima najraje vino sauvignon, vino, ki si ga je izbrala za kraljičino vino. 

»Sama imam rada suha vina, kar bi pripisala tudi temu, da ima oče najraje suha vina. On pravi, da so to moderna vina, zato tudi sam tem v kleti posveča čim več časa,« dodaja Lucija. 

Pri promociji štajerskih vin omeni še pomen povezovanja med vinogradniki. Povezovanje pripelje do večje prepoznavnosti v svetu, prav tako lahko tako zagotovijo izpolnitev večjih naročil. 

»Vina ne pijem, ampak ga uživam«

Spregovorila je tudi o pomenu vinske kulture, kulture pitja vina in na splošno uživanju ob kapljici. 

»Nekdo me je vprašal, ali pijem vino. Sem rekla, da vina ne pijem, ampak ga uživam. Mislim, da je zelo pomembno, da se vino uživa, da se ga ne vzame kot zgolj pijačo, ampak ga je treba počasi, kulturno uživati, si vzeti čas, se spomniti na vloženo delo, znanje, vztrajnost, trud - kar je bilo vloženo v eno samo steklenico.

Je treba živeti v tistem trenutku, ko vino pijemo, se spomniti in pogledati tistega, s kom ga pijemo,« je še jasna vinska kraljica. 

Starejše novice