Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki vsako leto izvaja licitacije vrednejšega lesa, je moralo plačati globo, ki jim jo je naložila kmetijska inšpekcija, prav tako pa morajo do sobote z zemljišča odstraniti hlode.

Sredi polja, na obrobju Slovenj Gradca, ležijo številni hlodi, ki še čakajo na lastnike, da pridejo po njih. Večina te hlodovine je sicer že bila prodana na uvodni 18. licitaciji, ki se je odvila 27. februarja letos.

Predsednik Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline in organizator licitacij Jože Jeromel je povedal, da gre za kmetijsko zemljišče, namenjeno kmetijski pridelavi. 

Med dovozom hlodovine pa jih je obiskala kmetijska inšpekcija, ki jih je opozorila, da njihova dejavnost ni v skladu z namensko uporabo zemljišča.

Odločba inšpekcije

Kmetijska inšpekcija jim je dala ultimat, da odstranijo hlodovino ali pa bodo dobili še dodatno globo.

»Prvo odločba, da moramo v 30 dneh, ves les odstraniti, poleg tega pa smo dobili še drugo odločbo, v kateri smo prejeli kazen,« je povedal Jeromel.

Zavod za gozdove Slovenije

Z društvom lastnikov gozdov Mislinjske doline sodeluje tudi Zavod za gozdove Slovenije, ki pa pomaga lastnikom gozdov določiti, katera drevesa so primerna za licitacijo.

»Lastnikom pri rednem pregledu, že vnaprej povemo, katera drevesa so primerna in jih tudi označimo z določeno črko, mi označujemo s črko L kot Licitacija,« je pojasnil Avgust Kunc, vodja krajevne enote Zavoda za gozdove Slovenije, Slovenj Gradec.

Težave z lokacijo

To, da imajo pri društvu težave z lokacijo licitacij, pa ni povsem nov problem. Po besedah organizatorja imajo s tem težave vsako leto in so bili že na več različnih zemljiščih.

Jeromel je povedal, da že 18 let izvajajo licitacijo na kmetijskih zemljiščih, s kakšno izjemo. Bili so že na privatnih, državnih in na občinskih zemljiščih.

Po 18 letih pa se je zdaj prvič zgodilo, da jih je obiskala inšpekcija, kljub temu da se tip zemljišča bistveno ni spremenil. Zakaj ravno letos, nam na ministrstvu ni uspelo izvedeti, saj se na naša vprašanja niso odzvali.

»Do zdaj se ta problem še ni pojavil, očitno se je nekdo potrudil in našel ta naš prekršek in zato imamo probleme,« je dodal Jeromel.

Tudi na zavodu za gozdove se čudijo, zakaj ravno zdaj.

»Nekomu je šlo v nos, da je ta les bil tu, tu se pač nahaja najkvalitetnejši les iz naših gozdov, tudi nekaj iz hrvaških, tudi avstrijskih,« je povedal Kunc.

Kmetijska proizvodnja obratuje nemoteno

Kljub temu da težka hlodovina zavzema praktično celotno zemljišče, ga po besedah Jeromla to ne poškoduje.

»Kmetijska proizvodnja ni prizadeta, namreč takoj, ko mi les odstranimo s površine, se ta površina sanira, zaseje koruza ali trava in normalno preko leta teče kmetijska proizvodnja,« je pojasnil Jeromel.

Nejasna prihodnost

Društvo si je tako primorano najti novo lokacijo. Po besedah Avgusta Kunca si že več let prizadevajo, da bi dobili primeren prostor za licitacijo, ki bo tudi temu primerno urejen in stalno namenjen le temu.

Do naslednjega leta morajo torej najti novo lokacijo, »v nasprotnem primeru pa se zna zgoditi, da licitacije pač ne bomo mogli izvesti,« je še dejal Jeromel.

Kljub temu da kupci na licitacijo prihajajo iz celega sveta, tudi Kitajske in Združenih držav Amerike, pa obstaja možnost, da je bila polnoletna 18. licitacija, tudi zadnja.

Starejše novice