Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se je danes, ob 9.30, začel predobravnavni narok zoper Mitja Oreška zaradi umora izvenzakonske partnerice.

Na murskosoboškem sodišču je danes zjutraj pred sodnika stopil Mitja Orešek. Na predobravnavnem naroku se je 46-letnik izrekel glede krivde za septembrski umor svoje 35-letne izvenzakonske partnerice.

Dejal je, da ne priznava krivde in se ne strinja z obtožnico.

Pričal bo tudi brat obtoženega

Njegov zagovornik je pojasnil, da obtoženi Orešek ne zanika samega dejanja, zanika pa krivdo za dejanje, ki je zapisano v obtožnici, saj da so mu pripisali hujše kaznivo dejanje, kot je bilo storjeno.

Obramba je zahtevala zaslišanje prič, ki naj bi izpovedale, da kamer ni montiral zaradi ljubosumja, ampak varnosti, ter o tem kakšna je njegova osebnost. Pred sodiščem bo pričal tudi njegov brat, ki naj bi govoril o resničnosti nekaterih navedb.

Zagovornik Oreška je predlagal tudi pregled telefona obtoženega, s telefona oškodovanke pa naj bi bilo razvidno le, da je imela dve SMS-sporočili iz leta 2019 in zabeležbe nečesa, kar ne gre razvozlati. 

To naj bi osvetlilo, kakšni so bili odnosi med zakoncema ter ali so morebiti ti bili povod za storjeno dejanje.

Tožilstvo za storjen zločin zahteva 19 let zaporne kazni.

Glavno obravnavo so določili za 16. februar ob 9. uri.

Policiste je poklical sam

Spomnimo, razlog za okrutno dejanj naj bi bilo ljubosumje, saj je sumil, da ga partnerica vara, zato je usodnega dne med njima prišlo do prepira, davljenja, na koncu pa je žrtev zabodel in sam poklical policiste.

Policisti so tragedijo v statistiko zapisali kot uboj, a je tožilstvo v preiskavi dejanje prekvalificiralo v umor, za to kaznivo dejanje pa je predpisana kazen do 30 let zapora.

Po umoru klical brata in sosedo

Po surovem umoru, kot smo že poročali, naj bi osumljenec pred prihodom policije opravil še nekaj telefonskih klicev.

Menda je klical brata, da naj pride po otroka in mu hkrati priznal, kaj je storil. Enako naj bi povedal tudi sosedi, ki jo je poklical in ji dejal, da ji več ne bo mogel pomagati pri opravilih okoli hiše.

Povedal naj bi ji še, da je otroka zaprl v sobo, sam pa gre v zapor. Prav omenjena soseda naj bi vedela največ o nesrečni družinici, tudi o njihovih finančnih in družinskih težavah.

Postajal je vse bolj ljubosumen

Osumljeni naj bi tudi priznal, da je izredno ljubosumen in si ne more pomagati. Trdil je, da ima telefonsko številko psihologa, ki ga bo poklical in ga prosil za pomoč, a se to ni nikoli zgodilo.

Po hiši naj bi prav tako nastavil prisluškovalne in snemalne naprave. Vse to, po prepričanju tožilke, govori o tem, da je ljubosumnost postala tako intenzivna, da je partnerki raje vzel življenje, kot da bi jo videl z drugim moškim.

Tudi zaradi tega naj bi obstajala ponovitvena nevarnost, če bi osumljenca pustili na prostosti, saj bi lahko umoril tudi moškega, ki si je dopisoval z njegovo pokojno partnerko.

Starejše novice