Andrej Kac, odvetnik obtoženega trojnega umora v Gerečji vasi.
Sodba je bila izrečena. Dosmrtni zapor za trojni božični umor je Silvu Drevenšku dosodilo sodišče. A odvetnik krvnika je že napovedal pritožbo.

Zdi se, da je zgodba trojnega božičnega umora danes, le malo pred obletnico dogodka, dobila epilog.

Na ptujskem sodišču se je zaključilo sojenje Silvu Drevenšku, ki je lani na božično popoldne vzel življenje bivši zunajzakonski partnerici in njenim staršem. 

Moril pred očmi sina

Sodišče je odločilo, da je Drevenšek kriv umora zunajzakonske partnerice in njenih staršev.

V branju dokončne odločitve sodišča je sodnik dodal, da je dejanje nad bivšo partnerico storil na zahrbten način, dejanje nad njenimi starši pa je bilo tudi brezbrižno, saj je bilo storjeno v prisotnosti sina. 

Sodišče je Drevenšku izreklo dosmrtni zapor. Ko je Drevenšek slišal izrečeno kazen, je le zaprl oči in jih nekaj časa ni odprl.

Po 25 letih je lahko izpuščen

Sodnik pa je med izrekom opozoril tudi, da ne morejo zagotoviti, da bo Drevenšek dejansko v zaporu do smrti.

Pri tem so se oprli na 88. člen kazenskega zakonika, ki pravi: 

»Obsojenec, ki mu je sodišče izreklo kazen dosmrtnega zapora, sme biti pogojno odpuščen s prestajanja kazni, ko je prestal petindvajset let zapora.«

»Teoretično je marsikaj, ampak praktično je bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen. Teoretiziranje o nekih morebitnih, mogočih pogojih izpustih se mi nekako ne zdi pomembno,« je zadevo naslovil Daniel Planinšec, odvetnik družine.

Dodal je tudi, da stranko, torej sina umorjenih, ne skrbi, da bi se lahko Drevenšek vrnil na prostost. 

Tožilka, ki se je zapisala v zgodovino slovenskega sodstva

Teja Kukovec Belšak je tožilka, ki se je zapisala v zgodovino slovenskega sodstva. Je prva, ki ji je uspelo doseči dosmrtno kazen. 

»Vsako kaznivo dejanje, ki se zgodi, obravnavam individualno. Tukaj sem ocenila, da so podane take okoliščine, da bi bil izrek takšne kazni utemeljen in upravičen, da bi bil dosežen namen kaznovanja,« je dejala tožilka po izrečeni sodbi na ptujskem okrožnem sodišču, torej sodišču prve stopnje. 

Pritožba zagotovo bo

Andrej Kac, odvetnik Drevenška, sodbe ni želel komentirati, saj je, kot je dejal, izrečena v imenu ljudstva. 

»Absolutno bo obramba vložila pritožbo. Ne strinjam se s stališčem sodišča izključno glede izreka dosmrtnega zapora,« pove Andrej Kac. 

Komentarji (1)

Janez (ni preverjeno)

Pa kaj mislite,da so šoferji avtobusov res tisti,ko morajo vse pozreti.Prav je naredil,še brco bi mu trebal dati.

Starejše novice