Slika je simbolična.
Izgleda, da bodo na Ptuju - kljub nasprotnim željam nekaterih Ptujčanov - stali neprofitni bloki.

Stanovanjska kriza na Ptuju že dolgo kaže zobe. Situacijo bosta nekoliko rešila bloka neprofitnih stanovanj, a manko za zdaj ostaja.

Neprofitna najemna stanovanja so prostori bivanja, ki jih dodelujejo občine, država, stanovanjski skladi ali neprofitna stanovanjska organizacija. Pogodba se sklene za nedoločen čas, neprofitna najemnina pa je določena po točnem ključu.

Ptujska občina tako že dlje časa načrtuje postavitev dveh neprofitnih blokov za ptujsko avtobusno postajo. Tako bi Ptuj pridobil 49 stanovanj, med katerimi bodo prevladovala tista z manjšo kvadraturo. 

Ptujska občina ima sicer trenutno 590 stanovanjskih enot. Vsakič se na razpis prijavi več oseb, ki pristanejo na čakalni listi in čakajo na svoj novi dom. Na Ptuju bi tako potrebovali še vsaj 200 stanovanj manjših enot. 

Novi bloki na Ptuju še kamen spotike

Nekateri Ptujčani pa pred izgradnjo blokov opozarjajo na problematiko gradnje teh. Mestna občina Ptuj je kot lokacijo gradnje določila zemljišče za glavno avtobusno postajo. 

Lokacija je bila izbrana tudi na podlagi dejstva, da ni potrebno spreminjanje nobenih prostorskih aktov, kar bi gradnjo zamaknilo. 

Nekateri Ptujčani in Ptujčanke si ne želijo posega v zelenico, ki bi bil nujen za gradnjo blokov. Menijo, da sta bloka previsoka in bi tako metala senco na okoliške bloke. To je mnenje nekaterih Ptujčanov in Ptujčank. 

Na seji težavo izpostavil še svetnik Andrej Čuš 

Na seji mestnega sveta, ki se je odvijala v ponedeljek, 26. septembra, pa je problematiko izpostavil tudi Andrej Čuš, sicer del svetniške skupine Liste Andreja Čuša. 

»Toliko je že betona in enostavno mislim, da je treba iskat rešitve nekje drugje. Slišim, da ni za to parcel, ampak slišim tudi, pa vsi vemo, da obstajajo,« je dejal. 

Dodal je, da se bodo nekatera ptujska območja morala začeti razvijati. Pri tem je izpostavil predvsem Breg - Turnišče, Spuhljo, Jezero. 

Županja Nuška Gajšek je dejala, da so pritožbe stanovalcev Ciril Metodovega drevoreda obravnavali in zavrnili. 

Starejše novice