Sojenje Silvu Drevenšku je sojenje, kot ga v Sloveniji še ni bilo. Na Ptuju so mu - prvič v zgodovini Slovenije - dosodili dosmrtno ječo, po napaki sodišča pa se morda ne bo ponovilo na Ptuju.

Zdelo se je že, da je zgodba trojnega božičnega umora v Gerečji vasi dobila svoj epilog. A temu ni tako. Sojenje je trajalo približno eno leto, na ptujskem sodišču se je zaključilo le malo pred obletnico tragičnega dogodka. 

Ptujsko sodišče je 6. decembra odločilo, da je Silvo Drevenšek kriv umora zunajzakonske partnerice in njenih staršev. 

V branju dokončne odločitve sodišča je sodnik dodal, da je dejanje nad bivšo partnerico storil na zahrbten način, dejanje nad njenimi starši pa je bilo tudi brezbrižno, saj je bilo storjeno v prisotnosti sina. 

Sodišče je Drevenšku izreklo dosmrtni zapor. Ko je Drevenšek slišal izrečeno kazen, je le zaprl oči in jih nekaj časa ni odprl.

Obramba že takrat napovedala pritožbo

Andrej Kac, odvetnik Drevenška, sodbe 6. decembra ni želel komentirati, saj je, kot je dejal, izrečena v imenu ljudstva. 

»Absolutno bo obramba vložila pritožbo. Ne strinjam se s stališčem sodišča izključno glede izreka dosmrtnega zapora,« je takrat dejal Kac. 

Primer romal na mariborsko višje sodišče

Tako je s pritožbo primer romal na mariborsko višje sodišče. Aprila je tam potekala pritožbena obravnava v zvezi s primerom. 

Na pritožbeni obravnavi so odločili, da je obsodba razveljavljena. To pomeni, da primer še enkrat roma na prvostopenjsko sodišče na Ptuj, kjer bi naj o zadevi še enkrat odločali. 

A zakaj je bila sodba razveljavljena? Ptujsko sodišče je naredilo napako, ki jih je stala razveljavitve sodbe. Pri razsojanju so sodelovali vsi imenovani člani sodnega senata, tudi nadomestna sodnica porotnica, kar predstavlja kršitev. 

Senat višjega sodišča je imel zvezane roke, sodbo so morali razveljaviti zaradi te napake v postopku. 

Andrej Kac za Ptujinfo potrdil: Sojenja ne želimo na Ptuju

Andrej Kac, odvetnik Drevenška, je zdaj za Ptujinfo potrdil, da je obramba zaprosila za prenos sojenja iz okrožnega sodišča na Ptuju na drugo okrožno sodišče. 

Gre za tako imenovani prenos pristojnosti, ki v tem primeru preprosto pomeni, da obramba želi, da se ponovljeno sojenje izpelje na katerem koli drugem okrožnem sodišču. 

V Sloveniji imamo skupaj s ptujskim enajst okrožnih sodišč. Če bo zaprosilu o prenosu pristojnosti ugodeno, to pomeni, da bi lahko sojenje izvedli v Celju, Kopru, Novi Gorici, Kranju, Krškem, Ljubljani, Novem mestu, Murski Soboti ali Slovenj Gradcu

In zakaj so zaprosili za prenos sojenja? Odvetnik je za Ptujinfo pojasnil, da so zaprosili iz razloga, da se obtoženemu zagotovi kar najbolj objektivno sojenje izven okolja oziroma sedeža sodišča obravnavanega kaznivega dejanja. 

Starejše novice