Slika je simbolična (foto: Bobo).
Tragedija v Gerečji vasi je dodobra pretresla ptujsko okolje. A ta zločin ni edini, ki je skozi leta pretresal Ptujčane in Ptujčanke.

Sveče na oknih po Gerečji vasi so zaznamovale lanski božič. Takrat je Silvo Drevenšek ubil svojo bivšo zunajzakonsko partnerico in njena starša.

Sodil jim je z nožem, njenima staršema pa celo vpričo otroka, sina Drevenška in bivše partnerice. 

»Velika stopnja brutalnosti« je pretehtala pri teži kazni. Sodnik je bral obtožnico približno petnajst minut, po prebrani obtožnici pa je sledil izrek. Dosmrtna kazen. Prva taka v Sloveniji. Drevenšek je le zaprl oči in jih nekaj časa ni odprl.

Med Ptujčani in Ptujčankami pa ostajajo v mislih predvsem spomini na okruten zločin. 

A zločini so pretresali naše okolje že mnogo prej.

Kruta smrt mladeniča v Belem križu

Beli križ je mogočna stavba sredi Ptuja, ki pa sameva. Trajno zaprta okna nakazujejo, da človek že dolgo ni vstopil v Beli križ. 

Stavba, ki je več let veljala za zbirališče narkomanov, pa je kraj hudega zločina. Ob frekventni ulici smo se vsak dan sprehajali mimo hiše, ki je leta 2004 razkrila pravo grozo. 

V stavbi je umrl Ervin Vidovič, truplo pa so našli več mesecev po njegovi smrti. 

»Ocenjujem, da so oškodovanca pred smrtjo zelo mučili, ob tem se je močno upiral in branil, umrl je v hudih mukah,« je na sodišču povedal izvedenec Srečko Kovačič

23-letnik umrl zaradi nekaj gramov droge

Le nekaj let kasneje, leta 2007, je Ptuj pretresel umor mladeniča Tomaža Vukoviča. Star komaj 23 let je umrl zaradi koristoljubja. 

Morilec je takrat naročil za šestdeset evrov droge heroina, pri tem je pa upal, da mu bo lahko plačal kasneje. 

Med abstinenčno krizo je krvnik Gorazd Bukvič odšel v klet, vzel lovsko puško in dvakrat ustrelil mladeniča, ki je sedel na postelji. 

Truplo pokojnega sta storilca dala v avtomobil, peljala sta k gramozni jami v Dražencih, pobrala heroin. 

Ni prenesel razhoda, sodil njej in sebi

Leta 2010 je Ptuj pretresla zgodba Sanje Selinšek in Draga Maroha. 26-letna Sanja je prekinila zvezo z nekdanjim dolgoletnim partnerjem, a ta se z njeno odločitvijo ni mogel sprijazniti. 

V večernih urah so odjeknili streli. Zadel jo je v glavo in prsni koš. Bila sta v njegovi sobi, Dragovi starši le malo stran. Oče je zaslišal strele, vlomil v zaklenjeno sobo in naletel na grozljiv prizor. 

»Bil sem v sosednji sobi, ko sem slišal tri strele. Vrata so bila zaklenjena, zato sem vlomil v sinovo sobo in sem ju videl ležati vsakega na svojem koncu,« je prizor opisal oče pokojnega Draga. 

A Sanja je še kazala znake življenja. Beseda »čudež« je bila uporabljena med mediji. V mariborskem kliničnem centru so ji iz telesa odstranili tri krogle, življenje ji je viselo na nitki, a je preživela. 

Pretepen in zadušen v Kidričevem 

Naslednji dogodek, ki je pretresel ptujsko okolico, se je zgodil le nekaj mesecev za prejšnjim primerom. Septembra 2010 je v Kidričevem pretresel umor. 

Štirje moški so popivali v stanovanju, v tem času pa sta se dva posameznika sprla. Pričel se je pretep, pri katerem pa je 21-letnik umrl zaradi zadušitve. 

Osumljenec, sicer 28-letnik, je priznal že na zaslišanju. 

S sekiro nad očeta, ko sta kuhala šnops

Leto 2010 pa je pretreslo trikrat. V začetku hladnega novembra je sredi mirne primestne četrti odjeknila novica. 

Moški je s sekiro ubil svojega očeta. Nato je poskusil soditi še sebi. Kmalu so ugotovili, da sta bila v družinski navezi. 

Zgodilo se je na Grajeni, ko je takrat 49-letnik s hladnim orožjem umoril 80-letnega očeta. Kriminalisti so ugotovili, da sta oče in sin kuhala žganje, ko je prišlo do spora. 

Vpletenost nekdanjega policista v krut umor Srečka Marina

Leta 2017 je Ptuj ponovno pretresel hud zločin. Umor Srečka Marina, za katerega sta bila osumljena in obtožena dva, en nekdanji policist. Franc Vajda, kasneje obtožen zločina je med sojenjem vztrajal, da se dogajanja ne spomni. Spoznan za krivega pa je bil tudi Andrej Bagari, ki naj bi pri umoru prisostvoval. 

Osumljena sta sicer s prstom kazala en na drugega. Vajda je rekel, da se mu je zvrtelo, se je naslonil na mizo, saj mu je postalo slabo. Iz tega razloga se naj ne bi spomnil dogajanja v hiši. A sodišče mu ni verjelo. 

Nesrečnik je bil na stopnišču najden pretepen, umrl naj bi v hudih mukah. Prav tako je bil najden gol, na sebi je imel le spodnjice in trenirko, oboje potegnjeno do kolen. A do spolne zlorabe ni prišlo. 

V Spuhlji zakonca ubila drug drugega

Do bizarne tragedije pa je prišlo le nekaj let nazaj. Marca 2019 so kriminalisti preiskovali dogodek v Spuhlji. 

Zaradi vbodnih ran je umrla 56-letnica, iz istega razloga pa še 58-letnik. 

Kriminalisti so ugotovili, da je šlo za umor in uboj. 

Prvotno neuradno mnenje je bilo, da je bil napadalec mož Ivan P., ki naj ne bi prenesel ločitve od svoje žene Marije. A kriminalisti so poskrbeli za nepričakovan obrat. Potrdili so, da je kaznivo dejanje umora zagrešila ženska, uboj pa moški. 

To pomeni, da naj bi ona napad načrtovala in napadla prva. Temu naj bi sledil še on. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice