Slika je simbolična (Foto: Matej Pušnik).
Poezija in vino bosta zaznamovala konec avgusta. Letos so Dnevi poezije in vina celo jubilejni.

Na Ptuj se ponovno vrača festival Dnevi poezije in vina, ki bo letos izpeljan že petindvajseto leto. 

»25 let, četrt stoletja, četrt hlebca kruha, četrtina pesmi. Dnevi poezije in vina smo pesniški festival, pesniško gibanje, skrbimo za poezijo v Sloveniji in Evropi. Ponosni smo na ljudi, ki festival ustvarjajo in mu sledijo, na skrb za zapisano in izgovorjeno besedo, ki jo skupaj gradimo za najširšo skupnost. Ponosni smo na vsakega posameznika, ki mu besede zvenijo, ga nagovarjajo, mu odpirajo prostore, spomine in misli. Razumemo se kot prostor svobode, kot stičišče različnosti in kot spodbujevalec ustvarjalnosti,« je zapisal Aleš Šteger, vodja festivala. 

Kot se za tak jubilej spodobi pa bo letošnja izvedba festivala še posebno svečana.

Dogodki bodo potekali na Ptuju in pa v Ljubljani, Murski Soboti, Krškem, Vitomarcih, Juršincih, Ljutomeru, Križevcih pri Ljutomeru, Ormožu, Belem, Radovljici, Varaždinu na Hrvaškem in Potrni v Avstriji. 

Festival, ki počasti pisano besedo in rujno kapljico, bo potekal med 24. in 28. avgustom, nastopilo pa bo 35 pesnic in pesnikov iz dvajsetih držav.

Poleg poezije in vina še kulinarika in koncerti

Dnevi poezije in vina se bodo začeli v Ljubljani s pesniškimi branji in prevajalskim projektom, namenjenim mladim avtorjem in avtoricam, ter s srečanjem direktorjev literarnih festivalov evropske pesniške platforme Versopolis iz 30 evropskih držav.

Nato bo poezija odmevala po ptujskih ulicah in drugih krajih po Sloveniji. Literarne dogodke pa bodo spremljali tudi koncerti in kulinarično-vinski program. 

Letošnji festival pa bo spremljalo tudi presenečenje. Gre za nov spletni umetniški projekt Share a Light, pod katerega se podpisujejo digitalni umetniki in literati Valerie Wolf Gang, Jaka Železnikar, Aljaž Koprivnikar in Aleš Šteger. 

Dogajanje na Ptuju se bo pričelo na ptujski mestni tržnici, ko bo ob 20.00 nastopil Slovenski nacionalni mladinski orkester. Dan kasneje bo, ob 20.30, sledilo branje odprtega pisma Evropi, nato pa še veliko pesniško branje. 

V petek, 27. avgusta, se bo ob 20.30 odvilo pesniško branje, sledil pa bo koncert Hauptmana. Oboje bo potekalo na mestni tržnici. 

V soboto, 28. avgusta, pa bo poskrbljeno za lačne želodčke, saj bo po starem mestnem jedru potekala Poezija okusov. Okusili boste lahko odlična vina s slastnimi priboljški. Vsi dobre hrane željni boste lahko v mestu že ob 14.00. 

Sledilo bo še večerno dogajanje, ki bo zaznamovano z velikim pesniškim branjem, temu pa bo sledil koncert zasedbe Silence. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

ptujčanka (nepreverjen)

poezije in rujna kapljica je bila všeč tudi Francetu Prešernu, vsekakor niso smele manjkati ženske !!

Starejše novice