Ptujski vinski festival Salon Sauvignon že lani ni prekinil tradicije in, kot pravijo, je prav, da se razmeram prilagodijo tudi letos, ko bo festival potekal na način, kot ga še nismo vajeni.

Salon Sauvignon je festival vina, kulinarike in lepih umetnosti. Je festival, ki opeva to belo zvrst, ki posebno dobro uspeva par na Ptuju in po okolici. 

Salon pa vsako leto privabi ljubitelje vina, dobre kulinarike ter umetnosti. Ti ljubitelji pa tudi letos ne bodo prikrajšani. Festival bo letos izpeljan celo tako, da bodo lahko obiskovalci uživali tudi ob sprehodu skozi to najstarejše mesto. 

Izbrali najboljšega med svojimi, konkurenca je bila močna

Kot vsako leto pa tudi letos v sklopu festivala poteka ocenjevanje vin sorte sauvignon. Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj pove, da so dobili skoraj sedemdeset vzorcev, večino teh iz Štajerske. 

Vina so razvrstili v sedem kategorij, kar kaže, da sorta ponuja vse kakovostne razrede. 

Največ vzorcev je bilo svežih, sadnih, kar je tudi tipično za to sorto. Rebernišek pove, da so vina letnika 2020 bila nekoliko tanjša, a so dokazali prav širino, ki jo sorta ima. 

Letošnji festival prvič v mestnem jedru

Enajst točk bo predstavljalo vinsko promenado skozi mestno jedro Ptuja. Točke, kjer se bodo predstavljali vinarji, bodo tako pri gostinskih lokalih, kot pri raznih ustanovah, ki nudijo posebno prijeten pogled na mesto.

Stalnica na Salonu Sauvignon je bil tudi koncert, ki pa je odpadel že lani, tako bo pa tudi letos. A organizatorji kljub temu obljubljajo prav posebno doživetje. 

Tako se morda lahko ob prijetnem sprehodu skozi mestu, ob okušanju vrhunske kulinarike in rujne kapljice po mestu lahko pojavijo tudi kakšni ulični glasbeniki. 

Kot rečeno, pa bodo obiskovalci lahko okusili tudi vrhunsko kulinariko v paru z vinom. 

Kulinariko bodo lahko okušali v gostilnah in okrepčevalnicah Ribič, Amadeus, Rozika, Gostilna pri Pošti in Lük. 

Obiskovalci se bodo lahko tako sprehodili od gostilne Ribič pa do Amadeusa, knjižnice in sončnega parka, vmes pa se lahko ustavijo tudi pri ptujskem gledališču. Pot lahko nadaljujejo na grad in se nato spustijo do Lüka in Rozike ter gostilne Pri Pošti ter zaključijo pri minoritskem samostanu. 

Tako lahko letos salonu, ki se bo odvijal 5. junija, prekriža načrte le slabo vreme. A organizator ob tem obljublja, da bodo v primeru slabe vremena iskali nove rešitve.

Vinorodna dežela Štajerska ali povezovanje vinarjev

Rebernišek pa namigne tudi, da aktivno delajo na projektu, ki bi povezal štajerske vinarje. 

Tako bi vinarji skozi skupnost delali na prepoznavnosti vin štajerskega okoliša in se, tako upajo, prebili tudi na svetovne trge. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice