Dvorec Dornava je pravi baročni biser, a ga je močno najedel zob časa. Dvorec je dolgo le nabiral prah, zdaj pa je čas za celostno obnovo.

Prav danes so v Dornavi slovesno zaključili obnovitvena dela v kapeli dornavskega dvorca. Končana so vsa restavratorsko-konservatorska dela.

V sklopu del so obnovili štuk v kapeli, razne kamnite elemente, uredili pa bodo tudi zunanji del kapele, saj bo dvorec obnovljen v celoti. 

Kapela le začetek, sledi obnova oranžerije

Oranžerija stoji na severovzhodni strani parka, ministrstvo za kulturo pa je lanskega oktobra objavilo javno naročilo za obnovo in rekonstrukcijo tega objekta. 

Za Ptujinfo so na ministrstvu za kulturo takrat razkrili, da so se za obnovo odločili zaradi ohranitve in preprečitve propadanja kulturnega spomenika državnega pomena in hkrati zaradi revitalizacije objekta z novimi vsebinami.

Tako bo del kulturnega spomenika dvorca postal javno dostopen.

Zrušili bodo celotno južno fasado obstoječe oranžerije, severna fasada pa se bo znižala. Predvidena je tudi rušitev medtažne konstrukcije in etaže v celoti. V celoti bodo odstranili tudi ostrešje objekta, so zapisali v dokumentaciji javnega naročila. 

Namen posega v oranžerijo torej ni le prezimovanje agrumov, temveč možnost odprtja tega dela, trenutno nedostopnega javnosti, dvorca Dornava. 

Takrat so na ministrstvu za Ptujinfo potrdili tudi, da načrtujejo celovito obnovo dvorca in parka dvorca Dornava.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice