Vasko Simoniti ob ogledu razstave.
Po dolgih desetletjih propadanja je čas, da grad Borl ponovno zasije v vseh svoji veličini. Danes ga je obiskal minister za kulturo.

Za borlskim gradom je dolga, a žalostna zgodovina propadanja. Skupina posameznikov se je pred leti odločila, da bo temu naredila konec. Danes pa smo lahko videli sadove dolgoletnega truda in zavzemanja za obnovo. 

Že leta 2015 so na ministrstvu za kulturo napovedali delno obnovo gradu Borl v Dolanah. A minilo je več let, dokler niso bili postavljeni gradbeni odri. Stroji so naposled zabrneli maja 2020. 

Ministrstvo za kulturo je v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor v delu gradu Borl v Dolanah uredilo tako imenovani Interpretacijski center Drave. V ta namen so uredili severovzhodni ali A trakt gradu v pritličju in nadstropju ter severozahodni ali B trakt gradu, prav tako v pritličju in nadstropju.

Med obnovitvenimi deli na gradu pa je prišlo celo do tragedije, delovne nesreče, v kateri je življenje izgubil 70-letni Štajerec. 

Saniran grad kot vstopna točka za raziskovanje Haloz

Delno prenovljen grad Borl je obogaten tudi z vsebinami. Razstava je umeščena v pritličje gradu, pa tudi v prvem nadstopju. Razstava, ki prikazuje pomen Drave, je na ogled v obokani sobani, ob kateri je tudi platno in stoli. 

Razstava je interaktivna, opremljena z didaktičnimi pripomočki. 

Na ogledu gradu Borl tudi minister za kulturo

»Danes smo tukaj po petih, šestih letih, pred dobro polovico obnovljenega gradu, ki je imenitno obnovljen, opremljen, ne še v polni meri, ampak vendarle v taki, da lahko začne živeti,« je ob robu današnjega obiska dejal minister za kulturo Vasko Simoniti

Razstava o biodiverziteti prostora je le ena od vsebin, ki bodo zasedle ta haloški biser. Simoniti je dodal, da je obnova tako velika, da presega to ponudbo, ki se veže na naravoslovni del. 

Tako sledijo premisleki še o vsebini, ki bo v grad privabljala obiskovalce. 

Grad pa bo potrebno dati v obliko upravljanja. V Sloveniji so te oblike upravljanja različne - lahko ga upravlja občina, zasebnik ... Tako borlski grad še čaka na eno od oblik upravljanja. 

Starejše novice