Foto: ministrstvo za kulturo
V Dornavi bodo v prenovljeni oranžeriji prav kmalu že prezimovali agrumi.

Oranžerija v parku dvorca Dornava že stoji na severovzhodni strani parka. Ministrstvo za kulturo pa je nedavno objavilo javno naročilo za obnovo in rekonstrukcijo oranžerije. 

»Obnovljena oranžerija bo predstavljala edini pokriti objekt v sredini parkovnega kompleksa, ki bo namenjen izvajanju različnih aktivnosti (umetniške razstave, kulturni dogodki), ki bodo pripomogle k dvigu ozaveščenosti obiskovalcev o pomenu kulturne dediščine, povezovanju lokalnih prebivalcev in izboljšanje ponudbe v Podravski regiji,« so za Ptujinfo povedali na ministrstvu za kulturo. 

Reševanje objekta pred propadanjem, vpeljava novih vsebin

Na ministrstvu so za Ptujinfo še pojasnili, da so se za obnovo odločili zaradi ohranitve in preprečitve propadanja kulturnega spomenika državnega pomena in hkrati zaradi revitalizacije objekta z novimi vsebinami. Tako bo del kulturnega spomenika dvorca postal javno dostopen.

Sanacijo konstrukcijskih elementov bodo izvedli s klasičnimi gradbenimi armiranobetonskimi elementi v kombinaciji z jeklom in lesom, ki bo del strehe.

Zrušili bodo celotno južno fasado obstoječe oranžerije, severna fasada pa se bo znižala. Predvidena je tudi rušitev medtažne konstrukcije in etaže v celoti. V celoti bodo odstranili tudi ostrešje objekta, so zapisali v dokumentaciji javnega naročila. 

Namen posega v oranžerijo torej ni le prezimovanje agrumov, temveč možnost odprtja tega dela, trenutno nedostopnega javnosti, dvorca Dornava. 

»Ocenjena vrednosti obnove oranžerije je skladno z objavljenim javnim naročilom 592.474 evrov brez davka na dodano vrednost. Obnovo oranžerije bo financiralo Ministrstvo za kulturo iz proračuna Republike Slovenije,« še dodajajo na ministrstvu. 

Dela pa se bi naj končala precej hitro. Od podpisa pogodbe pa do konca obnove je predvidenih le sedem mesecev

Ministrstvo za kulturo pa je za Ptujinfo potrdilo, da načrtujejo celovito obnovo dvorca in parka dvorca Dornava. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice