Slika je simbolična.
Kinodvorane so bile zaradi koronavirusa primorane ustaviti svojo dejavnost. To je bil za številne kinematografe velik izziv, saj so se morali prilagoditi na različnih področjih. Vsebine na zahtevo so s pomočjo epidemije in zaprtjem pridobile precej.

12. marca 2020 je Slovenija razglasila epidemijo novega koronavirusa. To je pomenilo ustavitev ali začasno zaprtje za številna podjetja in ustanove na različnih področjih. 

Vrnitev kinodvoran se ne bliža?

Kinodvorane so (bile) veliki osmoljenci epidemije, saj so morali popolnoma spremeniti svoje poslovanje. Nekatere kinodvorane po Evropi so trenutno odprte z ukrepi, a v Sloveniji še imamo vedno strogo zaprtje kinematografov. 

Vir: Maribox

Maribox je ponovno odprl kinodvorane 27. maja 2020, a so poslovali v zelo omejenem obsegu. V začetku oktobra so se začeli pobirati, a tedaj se je vse ponovno ustavilo z zapiranjem 17. oktobra 2020.

V Mariboxu pojasnjujejo, da so doživeli 70-odstotni upad prihodkov od prodaje, ostali pa so tudi brez prihodkov iz naslova gostinstva.

»Vladni ukrepi za blažitev izpada prihodkov le v manjšem deležu pokrivajo izpad prihodkov, predvsem pa so usmerjeni v ohranjanje delovnih mest z (delnimi) nadomestili za čakanje na delo in skrajšan delovni čas in zato smo tudi lahko ohranili naša delovna mesta,« je na temo nadomestil povedal direktor Mariboxa Stipe Jerić.

Enake težave po Sloveniji

Tudi v Mestnem kinu Ptuj pravijo, da so zabeležili 70-odstotni upad števila gledalcev zaradi kar 159 dni zaprtja (samo v letu 2020) in strogih ukrepov med dvema zaprtjema, v letu 2021 pa kinematografi v Sloveniji sploh še niso bili odprti.

Vsako leto se je število obiskovalcev večalo do trenutka epidemije, ko se je vse skupaj zaustavilo, izpostavljajo.

Vir: Mestni kino Ptuj

Kinodvorane so ponovno odprli 1. junija 2020, a zaradi številnih razlogov, kot je ukrep obveznega nošenja maske in tudi pomanjkanje privlačnih filmskih naslovov, ki so jih studii zamaknili na kasnejši čas, je bil obisk v kinu slab.

V petek, 16. oktobra 2020, eno uro pred načrtovano prvo projekcijo konca tedna, so morali kino ponovno zapreti.
 

Enako drži za Cineplexx, ki je svoje kinodvorane odprl ponovno zgolj za mesec in pol. Epidemija jim je načrte spremenila čez noč in v oktobru so tako kot vsi ostali kinematografi morali spet ustaviti predvajanje filmov.

»Obisk kina namreč ni le ogled filma, pomeni druženje in priljubljeno obliko zabave. Ogled filmskega spektakla na velikem platnu v zatemnjeni dvorani in ob vrhunskem ozvočenju se ne more primerjati z ogledom filma na prenosnem računalniku ali mobilnem telefonu v domači dnevni sobi, zato verjamemo, da se bodo ljudje vrnili v kina,« nam je zaupala vodja marketinga v Cineplexxu Slovenija Nina Hočevar.

Vir: Mestni kino Ptuj

Načrti za prihodnost

V Mestnem kinu Ptuj pripravljajo še dodatno kinodvorano za do 50 gledalcev, z Art kino mrežo Slovenije pa so lansirali lastno platformo za ogled kakovostnih filmov prek spleta. Tudi v Mariboxu pravijo, da so se pojavile nove razvojne priložnosti.

»Menimo, da se bo ta situacija nekoč vendarle končala in bodo ljudje, morda še bolj kot prej, željni premika z domačega kavča in druženja ob kakovostnih filmih na velikem platnu,« je opisala stanje vodja Mestnega kina Ptuj Nina Milošič.

Vir: Mestni kino Ptuj

Vladni odloki so v tem trenutku nepredvidljivi in kinematografi pravijo, da zelo težko načrtujejo za prihodnost. Nekaj časa po odprtju še pričakujejo, da bodo prisotni posebni ukrepi.

»Na vse pristojne institucije smo poslali več dopisov in strokovnih študij o (ne)nevarnosti širjenja aerosolov v zaprtih prostorih s primernim prezračevanjem, vendar so do danes vsi dopisi ostali neodgovorjeni. Z boljšo komunikacijo in večjo odzivnostjo, bi zagotovo lažje načrtovali kino prihodnost,« je še komentiral Jerić glede komunikacije s pristojnimi ministrstvi in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

ptujčanka (nepreverjen)

..

Starejše novice