Nekdaj mogočnemu vurberškemu gradu komaj z letošnjim letom spet vračajo nekdanji sijaj. Po letih propadanja je za grad, kot kaže, prišla nova era.

Grad Vurberk je priljubljena izletniška točka, saj se ob prihodu na grajske tribune pogled razteza po okoliški ravnici s hribi v ozadju. 

Grad je oživila tudi gostilna Huda Liza, kjer redno prirejajo koncerte in dogodke, je tradicionalno prizorišče festivala narodno zabavne glasbe, v okolici je soba pobega, pustolovski park, pohodna pot na Grmado in majhna cerkvica. 

Novo poglavje za razpadajoči grad 

Grad je bil sicer več let zapostavljen, a si je župan Dupleka Mitja Horvat zadal drugačne cilje. 

Letos je grad obiskal že minister za kulturo Vasko Simoniti, kateremu je Mitja Horvat predstavil načrte sanacije ostankov gradu. Država je prav letos prvič financirala obnovo ostankov na Vurberku. 

Občina Duplek pa je danes objavila razpis za nujno sanacijo peterokotnega gotskega stolpiča. Ta bi naj bil dokončan do 22. novembra 2021. 

Kot je razvidno iz dokumentacije javnega naročila, občina Duplek naročuje nujna vzdrževalna in sanacijska dela obodnega zidu v območju peterokotnega stolpa gradu Vurberk. Dela morajo potekati po strogih navodilih mariborskega zavoda za varstvo kulturne dediščine. 

Dela bi poleg sanacije zajemala tudi čiščenje celotnega dela zidu, ki bi se izvajalo po etapah v kombinaciji nove pozidave in hkratnega sprotnega čiščenja starega zidu. Delavci bi prav tako morali odstraniti vso grmičevje, rastje in slab nevezni material malte in kamna, ki se je razrahljal zaradi zelenja. 

Delno bi odstranili kamniti zid na odprtino oboka, ki predstavlja nevarnost zrušitve. Sanirali bi manjkajoči obodni kamniti zid s pozidavo iz kamna peščenjaka. Pri tem morajo uporabiti kamen, ki je enak po barvi, strukturi in dimenzijah že obstoječega kamna. 

Kamen bodo tako morali ročno obdelati in oblikovati, da bo pozidava sovpadala s preostalim delom zidu, za pozidavo pa bodo uporabili apneno malto. 

Delavce pa čaka težaško delo, saj je teren nedostopen. Tako bodo morali material, kamen in malto ročno transportirati po gradbenem odru od spodaj navzgor. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice