Foto: Skupina STIK
Areheološka izkopavanja na območju Stare steklarske trajajo že več mesecev, v tem času pa so naleteli na nekaj zares zanimivih najdb.

Območje Stare steklarske bo deležno temeljite prenove, a še prej morajo svoje delo opraviti arheologi.

Izkopavanja vodi Skupina STIK, ki je naletela na več prav posebnih najdb, ki bi zanimale vsakega zgodovinarja, arheologa, gotovo pa bi pritegnile tudi širšo javnost. 

Arheologi so tako na tem območju naleteli že na pogorelo hiško, posodje, več človeških skeletov, stranišča, greznice, neverjetna najdba pa so bila stoletja zakopana semena, ki so jih poslali na analize. 

Bomo si lahko najdbe ogledali? 

Nedavno pa je Janez Rožmarin, mestni svetnik iz vrst Nove Slovenije, podal pobudo v zvezi s to arheološko dediščino. Želi, da bi občina našla možnosti, da se del arheološke dediščine izkopane na območju Stare steklarske in okoliških ulic odkrije in ponudi možnost ogleda. 

Občina odgovarja, da bi sicer ostanke lahko pokazali javnosti, a bi morali temu primerno prilagoditi namembnost objekta. 

»Ni redkost, da se ob odkritju pomembnih arheoloških ostalin gre v preprojektiranje s tem namenom. Tudi do spremembe gradbenega dovoljenja je že prihajalo, pri čemer je bil odobren tudi zamik roka za izvedbo projekta, zato da evropska finančna sredstva niso bila ogrožena,« so odgovorili svetniku. 

Pri tem pa jasno dodajajo, da v primeru Stare steklarske ti pogoji niso izpolnjeni. Vključevanje vsebin ohranjanja in prezentacije kulturne dediščine bi za občino povzročilo finančne, časovne in vsebinske spremembe že prijavljenega in odobrenega projekta. 

»Časovnega podaljšanja projekta si ne moremo več privoščiti, saj se v letu 2023 finančna perspektiva zaključuje, finančne podražitve projekta bi obremenile proračun Mestne občine Ptuj, saj evropskih sredstev več ni na voljo,« je jasen odgovor zaključila občina. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice