Gregor Mikuž, Janis Volkinšteins in Klemen Junger ob pokušnji sauvignona kleti M-enostavno dobra vina (Foto Špela Težak)
Karizmatični ptujski Dominikanski samostan je bil na pomladno soncno soboto 21. aprila 2018, med 13. in 19. uro, prizorišče že četrtega festivala Salon Sauvignon Ptuj 2018 – Vino v mestu tisočletij.

Slikoviti križni hodnik, ki ga preseva sončna svetloba, lijoča skozi vitka, elegantno šilasta ločna okna, so zasedli vinarji iz vse Slovenije, tudi iz soseščine in celo Nove Zelandije, ter v pokušino ponudili preko sto sauvignonov – tudi nekaj najboljših slovenskih cabernet sauvignonov, potomcev sauvignona in cabernet franca. Okušalo jih je okoli štiristo ljubiteljev vina. Med razstavljavci so bili tudi izdelovalci vrhunskih izdelkov iz lesa: Sodarstvo Krajnc, Sodarstvo Kuzma, Štok Wenzel, Moi Style, Essen Woodcraft. Ob njih pa še Oljarna Kocbek in vinski spletni portal Vinoo. Barve štajerske kulinarike na temo sauvignona so zastopale najboljše ptujske gostilne; Gostilna Ribič, Grand hotel Primus, Gostilna Grabar in Gostilna Amadeus. Vsaka kulinarična hiša je k vrhunskim sauvignonom ponudila mesni ali ribji meni, ob tem pa še meni za vegetarijance in vegane.

Sauvignonski masterklas je vodil Janis Volkinšteins, vinski strokovnjak in poslovnež milenijske generacije, pomemben vinski uvoznik in distributer ter kreativni vinski organizator z Baltika. Posvetil se je vinom devetih slovenskih kleti: Ptujska klet, Marof, Zlati gric, M – enostavno dobra vina, Puklavec Family Wines, Verus, Steyer, Dveri Pax in Brda. Nad videnim je bil navdušen in kot uvoznik vin za Baltik razmišlja, kako slovenske sauvignone pripeljati tudi na to zahtevno tržišče. Sicer je Janis pokusil vse festivalske sauvignone in kot najboljše vino Salona po svojem okusu izbral Sauvignon 2016 kleti Steyer vino.

Peti Salon Sauvignon bo vrata Dominikanca ponovno odprl pomladi 2019.

 

 

 

Starejše novice